Naslovna » Izlasci » Festivali » 13. festival 7 veličanstvenih
13. festival 7 veličanstvenih

13. festival 7 veličanstvenih

Od 1. do 7. februara u velikoj sali Sava centra biće održan 13. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – 7 veličanstvenih.

Festival 7 veličanstvenih ovoga puta predstavlja verovatno jednu od najekskluzivnijih autorskih selekcija dokumentarnog filma u evropskim okvirima. Čak četvorica od najznačajnijih evropskih dokumentarista dolazi sa svojim najnovijim zadivljujućim ostvarenjima u Beograd, a sa njima sve značajniji autori u usponu. Filmovi koji predstavljaju izrazite autorske koncepte.

Nikolaus Gajrhalter je jedan od onih koji su svojim radovima najavili veliki uspon modernog dokumentarca, jedan od vrhunskih majstora slike i transponovanja prizora sirove stvarnosti u osobene vizuelne impresije.

Njegovo najnovije ostvarenje „Homo Sapiens“, premijerno prikazano na festivalu u Berlinu, zamišljeno da predstavi pogled na planetu sada, ali u nekoj neodeđeno dalekoj budućnosti, monumentalna je freska namenjena ogromnim bioskopskim ekranima kao svedočanstvo o tragovima i smislu čitave ljudske vrste.

Briljantni dokumentaristički esej „Austerlic“ predstaviće još jednog podjednako sjajnog režisera i direktora fotografije, čiji filmovi poslednjih godina premijere imaju na festivalima u Kanu i Veneciji, a ova provokativna antropološka studija britko i briljantno zaseca u apsurde i kontroverze ponašanja i vrednosti savremenog čoveka.

Vrhunsko bioskopsko uživanje

Autor koji je postao miljenik publike 7 veličanstvenih, Audrius Stonis, koji za jedan od svojih filmova ima i osvojenu Nagradu evropske filmske akademije, prvi je koji po treći put dolazi na festival u Beograd i donosi prefinjenu poetsku studiju o neizrečenoj ljubavi jedne zadivljujuće žene i džinovskog lednika.

Miroslav Janek, još jedan od velikih, posebno kad su u pitanju deca različita i odbačena ili zanemarena, donosi dinamičnu, duhovitu, interaktivno razigranu kolažnu priču o misterijama autizma.

Pre svih, festival otvara film koji svedoči o čudu! Za sve one koji su zavoleli Oskarom nagrađeni „Sjaj“ sa neverovatnim Džefrijem Rašom evo prilike da upoznaju stvarnog junaka neverovatne priče tog filma – legendarnog pijanistu Dejvida Helfgota. „Hello I Am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom“ je vrhunsko bioskopsko uživanje u sjajno napravljenom filmu, u vanserijskim muzičkim interpretacijama, ali najviše od svega u harizmatičnom junaku koji ima nezaustavljivu želju da vas dotakne.

Veliki podvig belgijskog autora Žeroma le Mera, koji nas je 2013. vodio na visove planina u Maroku, ostaviće sve bez daha kada nas bude uveo zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu u kojoj se vodi neočekivana, bespoštedna bitka, a doktore kosi jedna od pošasti modernog doba.

I veliki hit za finale!

Festival zatvara najveće prošlogodišnje dokumentarističko iznenađenje. Film koji će nas podsetiti na kultno ostvarenje „Društvo mrtvih pesnika“ u ambijentima koledža iz Harija Potera – prvi irski dokumentarac koji je izborio mesto u glavnoj selekciji najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i koji upravo nastavlja svoj sjajni pohod na Sandensu.

„In loco parentis“ je očaravajuće ostvarenje sjajnog irskog autorskog para, Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, napravljeno u duhu najboljih filmova o školi, učiteljima i đacima!

Selekcija zaista izgleda neponovljivo i predstavlja neodoljivi izazov za sve prave ljubitelje modernog dokumentarnog filma.

Cena ulaznice po projekciji je 400 RSD. Ulaznice su u prodaji na blagajni SC i prodajnim mestima Eventima. (danubeogradu.rs)

7 veličanstvenih 2017 – program

13. festival 7 veličanstvenih

Sreda, 1. februar (20.00) – svečano otvaranje
Hello I’m David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom
Hello I’m David – Eine Reise Mit David Helfgott
Nemačka 2015.
90 minuta
Režija: Kozima Lange

13. festival 7 veličanstvenih

Četvrtak, 2. februar (20.00)
Austerlic
Austerlitz
Nemačka 2016.
94 minuta
Režija: Sergej Loznica

13. festival 7 veličanstvenih

Petak, 3. februar (20.00)
Izgaranje
Burning Out
Belgija, Francuska, Švajcarska 2016.
85 minuta
Režija: Žerom le Mer

13. festival 7 veličanstvenih

Subota, 4. februar (20.00)
Homo Sapiens
Austrija 2016.
94 minuta
Režija: Nikolaus Gajrhalter

13. festival 7 veličanstvenih

Nedelja, 5. februar (20.00)
Normalni autistični film
Normální autistický film
Republika Češka, 2016.
90 minuta
Režija: Miroslav Janek

13. festival 7 veličanstvenih

Ponedeljak, 6. februar (20.00)
Žena i glečer
Moteris ir ledinas
Litvanija, Estonija 2016.
56 minuta
Režija: Audrius Stonis

13. festival 7 veličanstvenih

Utorak, 7. februar (20.00)
In Loco Parentis
Irska, Španija 2016.
99 minuta
Režija: Niasa Ni Kinon i Dejvid Rejn