Naslovna » Izlasci » Festivali » 45. Fest: Gledaj – Open Your Eyes
45. Fest: Gledaj - Open Your Eyes

45. Fest: Gledaj – Open Your Eyes

Pod sloganom „Gledaj – Open Your Eyes“, od 24. februara do 5. marta, biće održan jubilarni, 45. Međunarodni filmski festival Fest.

Festival će otvoriti film diva evropskog i svetskog filma Monika Beluči koja će najaviti i prvu projekciju – delo Emira Kusturice „Na mlečnom putu“. Fest zatvara ostvarenje Martina Skorsezea „Tišina“.

Biće prikazano 95 filmova.

Takmičarski programi: Beogradski pobednik i Srpski film

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić rekao je da se ove godine u glavnom takmičarskog programu i za nagradu „Beogradski pobednik“ nadmeće 15 filmova iz 12 zemalja. Reč je o kinematografijama iz Rusije, Hravatske, Grčke, Holandije, Iraka, Irana, Slovenije, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda, dok će predsednik međunarodnog petočlanog žirija biti domaći reditelj Srdan Golubović.

Predsednica međunarodnog petočlanog žirija u takmičarskom nacionalnom programu „Srpski film“ biće hrvatska glumica Ksenija Marinković.

U obe konkurencije biće dodeljene nagrade u kategorijama najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija, precizirao je Pantelić.

– Neki od reditelja čija se ostvarenja nalaze u glavnom programu su Haim Tubakman, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Đuzepe Pičoni, Kiril Serbernikov i drugi. U nacionalnoj selekciji biće prikazano sedam ostvarenja, od kojih dva premijerno – „Rekvijem za Gospođu J.“ i „Afterparti“ – naveo je umetnički direktor Festa.

On je dodao da su ovogodišnji dobitnici nagrade „Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti“ Karlos Saura i Ljubiša Samardžić.

»»» Predstavljamo SVE FILMOVE 45. FEST-a!

Hju Hadson i „oskarovci“

Kada je reč o programu 45. Festa, kao i o gostima manifestacije, ove godine posetioce očekuje bogat repertoar i značajni svetski filmski umetnici poput Hjua Hadsona, reditelja filma „Vatrene kočije“, i ekipe 14 ostvarenja, dok će o imenima javnost biti naknadno obaveštena, istakao je Pantelić.

– Fest će, po tradiciji, emitovati i ostvarenja koja nominuje Američka filmska akademija „Oskar“. Već prvog dana biće prikazan film „Noćne zveri“ Toma Forda, a tokom festivala i ostvarenje „Džeki“, koje na atipičan način prati život najpopularnije američke prve dame, kao i filmove „Mančester na moru“, „Mesečina“ i „Ona“, Pola Ferkufena. Dok sa filmskog festivala iz Berlina, i samo nekoliko dana posle svetske premijere, pred našu publiku stiže i ostvarenje „Kraljica Španije“, oskarovca Fernanda Truebe – naveo je Pantelić.

Granice, Fest klasik i Festić

Treći takmičarski program je program „Granice“, u okviru koga će biti prikazano osam subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Program „Fest klasik“ ove godine čine izuzetni dokumentarci o Abasu Kjerostamiju i Stenliju Kjubriku, restaurisane kopije filmova „Oči čornije“ iz 1987. i „Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije“ iz 1932. godine, kao i kultno ostvarenje „Skupljači perja“, pedeset godina nakon svetske premijere u Kanu. I ove godine za nagradu „Nebojša Đukelić“ takmičiće se filmovi iz regiona, najavili su organizatori.

Za najmlađe će se prikazivati filmovi u okviru programa „Plazma Festić“.

Bioskopi i ulaznice

Glavni program festivala i ove godine održava se u Sava centru, a projekcije će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani KCB, u salama Kinoteke, bioskopima Fontana i Cineplexx Ušće SC.

Novina je da će ove godine filmove sa Festa prikazivati i dvorana u Sopotu i CZK „Vlada Divljan“ na Paliluli, uz nepromenjene cene karata, koje se kreću od 250 do 500 RSD.

Karte su u prodaji od 4. februara. (danubeogradu.rs)

45. FEST – PROGRAM – SAVA CENTAR

45. Fest - repertoari 45. Fest - repertoari

 

45. FEST – PROGRAM – CINEPLEXX UŠĆE SC


45. Fest - repertoari
45. Fest - repertoari

45. FEST – PROGRAM – DVORANA KCB

45. Fest - repertoari 45. Fest - repertoari

45. FEST – PROGRAM – DOB

45. Fest - repertoari 45. Fest - repertoari

45. FEST – PROGRAM – FONTANA

45. Fest - repertoari 45. Fest - repertoari

45. FEST – PROGRAM – KINOTEKA

45. Fest - repertoari 45. Fest - repertoari 45. Fest - repertoari

45. FEST – PROGRAM – CZK „VLADA DIVLJAN“

45. Fest - repertoari