Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Mladen Vuruna – Sedam jezivih dana
Arhipelag: Mladen Vuruna - Sedam jezivih dana

Arhipelag: Mladen Vuruna – Sedam jezivih dana

Knjiga Mladena Vurune „Sedam jezivih dana“, u izdanju Arhipelaga, neobičan je i provokativan roman u pričama.

U ovoj uzbudljivoj i izvrsno napisanoj knjizi sedam priča koje se odigravaju u sedam dana jedne nedelje odvijaju se u rasponu između uzbudljivih krimi zapleta, nevesele svakodnevice i moćne urbane fantastike.

Smešten u prostoru između stvarnosti i fantastike, čudesnog i mogućeg, gradske svakodnevice i urbane fantazmagorije, noćne i dnevne dinamike grada, roman u pričama „Sedam jezivih dana“ oblikuje snažnu, psihološki uverljivu i napetu povest o modernim junacima koji istražuju nesvakidašnje i dramatične događaje u koje potom i sami neosetno bivaju uvučeni.

Sedam priča povezuju dva junaka, pisac i inspektor Petrov, koji su odlučni da razreše nekoliko neobjašnjivih događaja koji su uzburkali svakodnevicu jednog grada. Između pisca i inspektora Petrova postoji odnos prijateljstva i odnos stalne napetosti. Oni ne mogu jedan bez drugog, neprestano jedan drugom prepričavaju gradske priče, uključujući i događaje koji još nisu razrešeni, ali istovremeno osećaju i kako u vrtlogu događaja ne mogu ni da uvek sačuvaju međusobno poverenje.Arhipelag: Mladen Vuruna - Sedam jezivih dana

Lik inspektora Petrova dat je u zanimljivom dijalogu s dugom književnom tradicijom u kojoj se javljaju likovi inspektora, ali i pripovedni postupci rekonstrukcije, istrage, detekcije ili istraživanja. Da bi se neki od dramatičnih događaja koji potresaju grad i njegove stanovnike razrešio, neophodno je da on postane predmet priče i uzbudljivih i duhovitih i intenzivnih dijaloga pisca i inspektora Petrova.

Pripovedanje u knjizi „Sedam jezivih dana“ protiče u znaku jeze i napetosti, fantastike i krimi potencijala, neobjašnjivih nestanaka i brutalnih razrešenja, horora i urbane demonologije, hipnoze i krajnosnih iskustava. Sva ta raznorodna iskustva prepoznata se u ovoj knjizi u modernim gradskim iskušenjima, crnim hronikama i nesporazumima.

Pripovedač i romansijer Mladen Vuruna (Zemun, 1963) počeo je knjigom pesama Pleme, da bi se potom okrenuo pisanju proze, iz čega su nastali knjiga priča Ogledala i roman Kutija sa fotografijama, koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Priče Mladena Vurune zastupljene su i u tri antologije savremene srpske književnosti objavljene u Srbiji. (danubeogradu.rs)