Naslovna » Izlasci » Akcije » ARS: Pokazna vežba spasavanja životinja sa leda
ARS: Pokazna vežba spasavanja životinja sa leda (foto: Shutterstock)

ARS: Pokazna vežba spasavanja životinja sa leda

Na Adi Ciganliji u blizini Avantura parka, u subotu 21. januara od 12.00 do 14.00, vežbu spasavanja životinja sa leda organizuje Animal Rescue Serbia (ARS).

U skladu sa aktuelnim događajima, pokazna vežba spasavanja životinje iz zaleđenog jezera biće održana da bi se javnost upoznala sa svim teškoćama, rizicima i pravilima spasavanja u ovakvim situacijama.

Nedavno smo bili svedoci, kako u medijima tako i na društvenim mrežama, da je dosta zabrinutih građana bilo spremno da rizikuje sopstveni život kako bi spasili „zaleđene“ labudove. Tim povodom, ARS je objavila sledeće saopštenje:

„Kao organizacija koja se bavi spasavanjem životinja iz kriznih situacija, svima smo savetovali da to nikako ne čine jer zbog nedostatka znanja, opreme i iskustva, ozbiljno rizikuju da izgube život. Na sreću, niko nije nastradao, ali nam je ova situacija ukazala da građani nisu svesni ozbiljnih opasnosti i teških posledica koje mogu nastupiti ako spasavanje na zaleđenim rekama pokušaju da obave neopremljena i neobučena lica.

ARS će zato organizovati pokaznu vežbu spasavanja životinje iz zaleđenog jezera. Želimo da građanima pokažemo do koje granice u takvim situacijama mogu sami da pomognu, gde počinju stvari u koje nikako ne bi smeli da se upuštaju, kada nastupaju opremljeni i obučeni spasioci i kako oni pristupaju ovakvim rizičnim spasavanjima.

ARS je tim obučenih spasilaca, među kojima ima i ronilaca. ARS je prva i, za sada jedina, zvanično registrovana organizacija u Srbiji za spasavanje životinja iz kriznih situacija, poput pasa u bunarima, šahtovima, zaleđenim jezerima, mačaka na drveću, krovovima, ptica upletenih u kučinu i sl. To je volonterska, neprofitna organizacija, koja svoje akcije spasavanja ne naplaćuje, bilo da se radi o vlasničkim ili napuštenim životinjama. ARS je do sada imao oko 150 akcija, a više o tome možete videti na sajtu www.animalrescueserbia.org.

Pravila rada i veštine koje ćemo demonstrirati prvenstveno su vezane za spasavanje životinja sa zaleđenih površina, ali se u velikoj meri mogu primeniti i na spasavanje ljudi.

Verujemo da nam je u zajedničkom interesu da javnost pravilno informišemo o opasnostima boravka i spasavanja na zaleđenim površinama i time sprečimo eventualne tragične posledice u budućnosti“. (danubeogradu.rs)