Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Sedma Bruknerova simfonija, za znalce

Beogradska filharmonija: Sedma Bruknerova simfonija, za znalce

Na drugom koncertu u ovoj sezoni „namenjenom znalcima“ Beogradska filharmonija u petak 13. januara u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine izvodi poznatu Sedmu simfoniju austrijskog kompozitora Antona Bruknera.

Orkestrom diriguje rumunski dirigent, maestro Kristijan Mandeal, koji je i ranije sarađivao sa Beogradskom filharmonijom.

Koncert počinje u 20 časova.

Sedma simfonija Antona Bruknera (Anton Bruckner, 1824-1896), koja mu je donela veliku slavu, jedna je od njegovih najboljih. Napisao ju je u godini Vagnerove smrti (1883) i u njoj je najprisutniji Vagnerov uticaj. Posvećena je kralju Bavarije Ludvigu Bavarskom. Jedan od interesantnih detalja je da je njen drugi stav, adađo, neposredno prethodio 1. maja 1945. godine, na Radio Berlinu, objavi da se Hitler ubio.

Kristijan Mandeal, student Herberta fon Karajana i Serđijua Čelibidakea, smatra se najvećim rumunskim dirigentom današnjice, čija karijera se bez prekida razvija već četiri decenije.

Rođen je 1946. godine. Završio je Muzičku školu u Brašovu, nakon čega je upisao Muzičku akademiju u Bukureštu, gde je studirao dirigovanje, klavir i kompoziciju. Kasnije se usavršavao kod Herberta fon Karajana u Berlinu i Serđua Čelibidakea u Minhenu. Godine 1977, imenovan je za stalnog dirigenta Filharmonije u Targu Murešu, gde je ostao tri sezone. Od 1980. do 1987. godine bio je stalni dirigent Filharmonije iz Kluž-Napoke (Transilvanija).

U periodu od 1987. do 2009. godine Kristijan Mandeal je radio kao glavni dirigent i generalni muzički direktor Bukureštanske filharmonije i stekao zasluge za njen uspon na međunarodnoj sceni. Pored angažmana u Rumuniji, bio je umetnički direktor Severnog izraelskog orkestra iz Haife (1999–2002) i Simfonijskog orkestra Euskadi – Baskijskog nacionalnog orkestra iz San Sebastijana (2001–2008), stalni dirigent Orkestra Hajdn iz Bolcana i Trenta (2000–2003), glavni gostujući dirigent Orkestra Hale iz Mančestera (2005–2010 — prvi nosilac ove titule u 150 godina postojanja ovog orkestra), Beogradske filharmonije (sezona 2006/2007) i Kopenhagenske filharmonije (2006–2013).

Kristijan Mandeal je sarađivao sa najvećim svetskim orkestrima i solistima, a kao simfonijski i operski dirigent dirigovao je na stotine koncerata u više od 36 zemalja, inspirišući publiku širom planete. Njegov repertoar je veoma veliki, sa posebnim fokusom na muzici 19. i ranog 20. veka. Rukovodio je više od šezdeset premijernih izvođenja kompozicija rumunskih i stranih autora, među kojima su neke bile posvećene upravo njemu. Neumoran je promoter Žorža Eneskua, čiju je muziku popularizovao širom sveta.

Na više od 25 kompakt diskova, sa preko 50 naslova, objavio je šesnaest albuma sa Filharmonijom Žorž Enesku za producentsku kuću BMG Ariola, uključujući i kompletan orkestarski opus Bramsa na devet albuma, kao i kompletan orkestarski opus Žorža Eneskua na sedam albuma. Snimak Bruknerove Devete simfonije sa Orkestrom Hale proglašen je najboljim snimkom Bruknerove muzike u izvođenju nekog britanskog orkestra. Takođe, izdao je šest Di-Vi-Di albuma sa Filharmonijom Žorž Enesku za producentsku kuću AIX Records.

Kristijan Mandeal je uvršten među 10 najuticajnijih Rumuna i nagrađen najvećim državnim počastima za rad i službu u oblasti kulture.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.