Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Koncert “Za početnike 2”

Beogradska filharmonija: Koncert “Za početnike 2”

U petak 20. januara u 20 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, orkestar Beogradske filharmonije održaće koncert u jednom od svojih, ljubiteljima muzike dobro poznatih, ciklusa.

Na redu je novi nastup u seriji “Za početnike”, drugi u tekućoj sezoni.

Orkestrom će dirigovati Danijel Rajskin, stalni gostujući dirigent od naredne (2017/2018) sezone, a solista na violini je japanska umetnica Akiko Suvanai, koju je beogradska publika imala priliku da čuje u junu 2015. godine, takođe na Kolarcu.

Program

V. A. Mocart: Simfonija br. 32
V. Volton: Koncert za violinu i orkestar
J. Brams: Simfonija br. 1

Akiko Suvanai, najmlađa pobednica Međunarodnog takmičenja Čajkovski, danas se može pohvaliti prestižnom karijerom. U sezoni 2016/17 prvi put nastupa sa Simfonijskim orkestrom iz Adelejda, a saradnju nastavlјa sa simfonijskim orkestrima Grada Birmingema, Islanda, Japanske radiotelevizije, Hamburga, sa Filharmonijom iz Hong Konga, ide na turneju sa Bamberškim simfonijskim orkestrom.

Akiko je muzičko obrazovanje stekla u Muzičkoj školi Toho Gakuen u klasi Tošije Etoa; studirala je na Univerzitetu Kolumbija i na Akademiji Džulijard u klasi Doroti Delej i Čo-Lijang Lina, kao i na Visokoj školi za umetnost u Berlinu, u klasi Uve-Martina Hajberga. Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalog na Međunarodnom takmičenju Paganini u Italiji i Međunarodnom takmičenju Kralјica Elizabeta u Belgiji.

Poštovana širom sveta zbog svojih interpretacija najvažnijih violinskih dela kompozitora kao što su Čajkovski, Brams i Mendelson, Akiko je, takođe, veoma tražena zbog širine svog repertoara – od Baha do savremenih kompozicija.

Akiko Suvanai je umetnički direktor Međunarodnog muzičkog festivala NIPON, koji je osnovala 2012. godine. U sklopu festivala održavaju se i koncerti kamerne muzike, majstorski kursevi i humanitarni koncerti kao pomoć za saniranje posledica velikog zemlјotresa u Japanu.

Nјena brojna diskografska izdanja za Universal Music pobrala su brojne pohvale kritičara, a poslednje izdanje je album sa resitalima dela Franka, Štrausa i Takemicua, sa pijanistom Enrikom Pačeom. Akiko Suvanai svira na jednoj od najpoznatijih violina današnjice – Stradivari Delfin iz 1714. godine – koja je ranije bila u vlasništvu Jaše Hajfeca, a sada joj je na korišćenje ustupila Muzička fondacija Nipon.

Danijel Rajskin (Daniel Raiskin), sin istaknutog muzikologa, odrastao je u Sankt Peterburgu. Muzičku školu je pohađao od svoje šeste godine, a školovanje je nastavio u proslavljenom konzervatorijumu u svom rodnom gradu, gde je studirao violu i dirigovanje. Inspirisan da se lati dirigentske palice jednim susretom sa istaknutim profesorom Levom Savičem, Danijel se, takođe, usavršavao kod majstora kakvi su Maris Jansons, Neme Jervi, Milan Horvat, Voldemar Nelson i Jorma Panula.

Sa 20 godina, Danijel Rajskin je otišao iz Sovjetskog Saveza kako bi studije nastavio u Amsterdamu i Frajburgu, a vrlo brzo je postao tražen kao jedan od vodećih evropskih violista – i kao solista i kao kamerni muzičar. Odlučio je da se postepeno preorijentiše ka karijeri. Negujući širok repertoar, Rajskin često ide i van glavnih tokova u svojim neobično osmišljenim programima.

Od 2005. godine, Danijel Rajskin radi kao šef-dirigent Rajnske filharmonije u Koblencu, a od 2008. godine isti posao obavlja i u Filharmoniji Artur Rubinštajn u poljskom gradu Lođu. Redovno je angažovan u ulozi gostujućeg dirigenta širom Evrope i Azije.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.