Naslovna » Izlasci » Pozorište » Bitef teatar: „Novo doba“, premijera

Bitef teatar: „Novo doba“, premijera

Predstava „Novo doba“, po tekstu Vuka Boškovića, u režiji Dina Mustafića, imaće premijeru u subotu 21. januara u 20 časova u Bitef teatru.

Reprize su 22, 24. i 25. januara.

Dramaturg Vuk Bošković priču vodi inspirisan motivima knjige eseja “Radnici i seljaci” (osam priča), Viktora Ivančića, scenografiju su kreirali Petya Vasileva Stoykova i Svetoslav Krastev Kokalov, kostimograf je Lejla Hodžić, a kompozitor Vladimir Pejković.

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo

Dino Mustafić, poznati sarajevski reditelj, o predstavi „Novo doba“ kaže sledeće.

Pred nama je zanimljivo scensko istraživanje mehanizma tranzicije, koji je počeo u zločinu i donio profit odabranim. Takav moralni relativizam nije podnošljiv. Pojedinačno i kolektivno ostali smo zaglibljeni između revolucije koja se nije desila i evolucije koja neće doći. To stvara negativne emocije bijesa i mržnje, društvo bez demokratije, koje kreira svijet poslušnih pragmatika, ljude bez saosjećanja i poštenja. To je zastrašujući poslovni i politički deal đželata i žrtve, potpisan i ovjeren od nove društvene elite.

Tako se pojam i shvatanje tranzicije u glavama nove „elite“ i njenom marketinškom djelovanju pretvorio u svojevrsnu „kantu za smeće“, u koju se trpa sve što u ovim novostvorenim uvjetima ne valja, što nije u skladu s političkim normama ili Božjim pretpostavkama. Čim neko misli drugačije, ako nije spreman da se prilagodi, šutira se u kante za smeće – i stvar bezbrižno „hoda dalje“. Kritičko mišljenje je remetilački faktor novokompiranih država u kojem dominira egzistencijalni strah kao nezaobilazna posljedica zaoštrenih društvenih pritisaka, ekonomske i socijalne nesigurnosti. Taj strah koji se stalno primjenjuje kao dnevno-politička praksa kroz metode nepravne države, sa logikom sve se može kupiti  prodati, a čovjek je najjeftinija roba,  činjenica je na koju smo svi pristali i prihvatili je kao istorijski ili zli usud.

Ovo je samo jedna priča o čovjeku sa moralnim integritetom koji nije preživio tranziciju.

Novo doba je groblje etičkog idealizma. 

(danubeogradu.rs)