Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Božić sa porukom: Širite dobre vesti, misli i dela
Rođenje Hristovo

Božić sa porukom: Širite dobre vesti, misli i dela

Pred nama je najradosniji hrišćanski praznik – Božić, o kojem znamo najvažnije. Ili ono što se nama – zajednici, porodicama, pojedincima, čini najvažnije.

Koliko duhovne praznike zaista poznajemo?

Veliko novogodišnje odbrojavanje, čestitke u ponoć, uzbuđenje uz osećaj da se desilo nešto zaista značajno u trenutku kad je jedna kalendarska godina smenila drugu, rezervisani su za 31. decembar, u ponoć. Da li masovnost slavlja i euforija koja ga prati treba da prevazilaze ličnu božićnu radost?

Verski praznici jesu nešto drugo, pa ipak…

Božić nije, prosto, jedan dan, koji treba proslaviti samo poštovanjem porodičnih i crkvenih običaja. On je veliki događaj u duhovnom razvoju i nasleđu čovečanstva. Značaj dolaska Isusa Hrista na svet leži u ogromnoj moći poruka i pouka njegovog učenja, kojima je krcat Novi zavet. One novom svetlošću osvetljavaju istoriju do Hristovog rođenja, beleže najvažnije, i šalju poruke u vreme buduće.

Božićna literatura

Najlepši zimski praznik trenutak je vere, nade i ljubavi. Šta čitate ovih dana?

Može li Božić da bude prilika da pročitamo, na primer – jevađelja. Jevanđelje po Mateju, Jevanđelje po Marku, Jevanđelje po Luki i Jevanđelje po Jovanu sastavni su delovi Novog zaveta i opisuju, svako sa posebnim detaljima, život Isusa Hrista. Ukupno imaju oko 80 strana.

Jevanđelja pomažu da Božić bolje razumemo i shvatimo da je on jedan, u nizu drugih hrišćanskih praznika, od Blagovesti, na primer, do Silaska svetog Duha na apostole.

Pročitajte, bar, Besedu na gori iz Jevanđelja po Mateju. Dobre misli i dela treba negovati u vremenu koje je pred nama.

Ako poželite, preporučujemo da krenete u dalje istraživanje – Dela apostolska i poslanice nastale tokom prvih dana hrišćanstva mogu se proučavati kao najzanimljivije štivo, ukoliko vas interesuje religija, ali i psihologija, sociologija, istorija… Posle toga, moguće je čitati i svete knjige drugih velikih religija… i, suština rođenja Isusa Hrista biće sve jasnija.

***

“Od danas, do Srpske nove godine, pravoslavni hrišćani koriste pozdrav Hristos se rodi”, rečenica je koju ćete svakako čuti 7. januara. Univerzalna suština daleko je ozbiljnija od preporučene dnevne prakse.

Rođenje Isusa Hrista u pećini u Vitlejemu događaj je koji je po biblijskim zapisima predskazan, očekivan kao najavljivani spas, čudo… Ushićeni pastiri prvi su, po Jevanđelju po Jovanu, preneli vest, koja se zatim širila od kuće do kuće, od čoveka do čoveka… šapatom, ili gde se smelo glasnije – Hristos se rodi!

Božić je dan koji nas uči značaju prenošenja radosti i dobrih vesti među ljudima, svim ljudima.

Do kraja sveta i vremena.

Unesimo sve svoje emocije, svo svoje znanje, snagu i volju u to!

Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

(danubeogradu.rs)

Božić – mali podsetnik

• 5. januar – Tucindan

• 6. januar – Badnji dan

• 7. januar – Božić

• 8. januar – Sabor Presvete Bogorodice

• 9. januar – Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan

Uređuje: Katarina Vidaković