Naslovna » Izlasci » Film » Cineplexx Ušće SC: „Nabuko“ uživo!

Cineplexx Ušće SC: „Nabuko“ uživo!

Direktan prenos opere „Nabuko“ biće održan u subotu, 7. januara od 19.00, samo u bioskopu Cineplexx Ušće SC u okviru sezone 2016/2017 iz Metropolitena.

Jedan od najpopularnijih Verdijevih operskih spektakala, „Nabuko“, premijerno je izveden 1. marta 1842. godine u milanskoj Skali. Ova kuća, u godini u kojoj se obeležava velika Verdijeva godišnjica, bila je u „obavezi“ da na repertoar uvrsti i ovaj veliki operski hit Đuzepa Verdija.

Libreto je napisao Temistokle Solera na osnovu baleta Antonija Kortezija, odnosno drame „Nabukodonosor“ Ogista Anisea-Buržoaa i Fransisa Kornija.

U trenutku kada je započeo rad na ovoj operi, Verdi je bio željan uspeha, jer je njegova prethodna opera „Un đorno di renjo – Jednodnevna vladavina“, bila potpuni fijasko. Svoj neuspešni izlet u komični žanr Verdi je toliko teško doživeo da je razmišljao da napusti komponovanje, a kao što je poznato, tek će se u svojoj poslednjoj operi – „Falstafu“, ponovo okrenuti komediji.

U direktnom prenosu iz Metropolitena, muzički direktor ove operske kuće, Džejms Livajn diriguje Verdijevom dramom iz drevnog Vavilona, na čelu sa Plasidom Domingom u vodećoj ulozi Nabuka. Ljudmila Monastirska peva ulogu Ebigejl, Nabukove voljene ćerke, Džejmi Barton se našla u ulozi Fenene, Rasel Tomas kao Ismael, dok Dmitrij Beloselski peva proroka Zakarija, ulogu kojom je debitovao u Metu 2011. godine.

U nastavku sezone direktnih prenosa iz njujorške opere, ljubitelji alternativnog sadržaja će imati priliku da uživaju u Šekspirovom klasiku „Romeo i Julija“ koji će u bioskopu Cineplexx Ušće SC biti prikazan 21. januara.

Karte su u prodaji i mogu se kupiti po ceni od 1.300 RSD po predstavi. Kupovinom karata za četiri ili više baleta u sezoni 2016/2017 ostvarujete pravo na sniženu cenu ulaznice u iznosu od 1.000 RSD. (danubeogradu.rs)