Naslovna » Izlasci » Pozorište » CZKD: „U potrazi za Evropom“

CZKD: „U potrazi za Evropom“

Kombinacija pozorišne predstave, predavanja i performansa „U potrazi za Evropom“ stiže u Beograd, u Centar za kulturnu dekontaminaciju, u ponedeljak 30. januara.

Originalan projekat pozorišnog reditelja iz Holandije Lukasa De Mana biće izveden u Srbiji, posle Belgije, Švedske i Holandije, sa specifičnim pitanjima koja traže odgovore.

Početak je u 19 časova.

U 2015. godini Lukas De Man (Lucas de Man) započeo je putovanje, kako bi bolje razumeo Evropu danas. Zajedno sa novinarom, dramaturgom i kamermanom, putovao je 30 dana u 17 gradova, u 8 zemalja. De Man je razgovarao sa modernim vizionarima kako oni vide budućnost Evrope, i inspirisan tim razgovorima, kreirao je neobičan format performansa – “pozorišnog predavanja” nazvanog “De Man u Evropi”.

Predstava „U potrazi za Evropom“ bila je jedna od najboljih u kulturnom programu “Evropa ljudi” za vreme holandskog predsedavanja Evropskom unijom.

Euro-kriza, socijalna nejednakost, imigracija, terorizam, fašizam, Evropa ključa… Evropski finansijski, politički i društveni sistemi škripe. Jasno je da je Evropa u tranziciji, ali u tranziciji ka čemu? Ključno pitanje je šta mi možemo učiniti da promenimo svoja društva? Ko su vizionari danas i kako oni vide naše vreme i zajednice? Kakav je njihov stav u vezi s najaktuelnijim pitanjima, kao što su nove demokratije i ne-vladajuće klase komonsa, zajedničkog, i Evrope. Šta oni misle da treba da se promeni i, što je još važnije, šta rade po tom pitanju?

Ova pitanja biće postavljena i u Beogradu, a posebno malodušnoj mlađoj generaciji.

Mi smo u potrazi za današnjom Evropom. Trebaju li evropske integracije u Srbiji podršku “novih” generacija građana Evrope, onih koji su naša budućnost, naša nada; u suprotnom, to bi moglo biti – da parafraziramo Umberta Eka – a Passo di gambero – izgleda da idemo napred vraćajući se.

(danubeogradu.rs)