Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » DKSG: Praznični koncert Dalide Grmuše

DKSG: Praznični koncert Dalide Grmuše

U sredu 11. januara, od 20 časova, publika ima priliku da u Domu kulture Studentski grad upozna izuzetan muzički talenat mlade pijanistkinje Dalide Grmuše.

Veče autorske muzike predstavlja Dalidu kao kompozitora i izvođača.

Muzika Dalide Grmuše nastaje kao prirodni umetnički izraz, iz želje da je podeli i proživi sa drugim ljudima. Ne nastaje samo kao potreba izražavanja u određenom žanru, već kao muzika trenutka i doživljene inspiracije, tako da ima karakter improvizacije i slobodnu formu. U trenutku izvođenja, neke kompozicije imaju svoj konačan oblik, a neke nastaju na licu mesta, kao odraz trenutne atmosfere i inspiracije.

Upitana u koji žanr bi svrstala najveći broj svojih kompozicija, Dalida Grmuša odgovara da je to filmska muzika, sa mnogim varijantama.Za dž

Besplatne ulaznice za koncert mogu se preuzeti dva dana ranije na portirnici Doma kulture Studentski grad.

Dalida Grmuša (1989, Sremska Mitrovica) je studirala na FMU u Beogradu, Odsek za klavir u klasi prof. Nenada Radića. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu, a najznačajnije su laureat trećeg EPTA pijanističkog takmičenja posvećenog delima F. Šopena, prve nagrade na takmičenju Josip Slavenski, na takmičenju mladih pijanista u Nišu, na Republičkom takmičenju klavirskih dua, kao i druge nagrada na takmičenju A. Skrijabin u Parizu i na takmičenju u Goriciji.

Nastupala je u okviru manifestacija održanih u KCB-u, paviljonu Cvijeta Zuzorić, u Galeriji SANU (Čajkovski Godišnja doba i Večeri S. Rahmanjinova), u Kulturnom centru u Parizu, Mariboru, Ljubljani i gradovima Srbije (Veče savremene srpske muzike), kao i u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine (Koncert za puno ruku).

Takođe, komponuje muziku koju je predstavila publici na koncertima improvizacionog karaktera u salama KC Ruma, OŠ Dušan Jerković Ruma, SKC Beograd, Akademija28 Beograd, Prva kragujevačka gimnazija i Kuća kralja Petra. Njena dela su izvođena i na Smotri srpskih kompozitora, Ub (Natre za dva klavira i Klavirska jesen za klavir četvororučno).

(danubeogradu.rs)