Naslovna » Izlasci » Festivali » DOB: Festival epske fantastike 22. januara

DOB: Festival epske fantastike 22. januara

Tolkien vs. Dungeons & Dragons – naziv je jednodnevnog festivala, koji će u nedelju 22. januara od 14 do 22 časa u Domu omladine okupiti ljubitelje epske fantastike.

Glavna tema tribina i predavanja su ostvarenja JRR Tolkina, dakle Silmarilion, a deo konvencije koji se odnosi na društvene igre biće u najvećoj meri posvećen prezentaciji pete edicije igre Dungeons & Dragons.

Najavljene društvene igre i turniri:
Dungeons and Dragons
Warhammer Fantasy
War of the Rings

Festival prati veći broj izlagača, uz mogućnost da se igre isprobaju i nabave.

Cena ulaznice je 200 dinara.

Tribine

Silmarilion i JRR Tolkien – Marko Vasić i Marko Miranović
Glavna tribina posvećena je knjizi Silmarilion i JRR Tolkien-u. Tribina se satoji iz dva dela. Prvi deo zamišljen je tako da se slušaoci mogu upoznati sa elementima koje je Tolkien koristio kao motive i inspiraciju da isplete konce sopstvene mitologije u Silmarilionu, a koji su potekli sa različitih strana kao što su: nordijska mitologija, Biblija, velški i finski epovi. Drugi deo posvećen je različitim verzijama i istorijatu pisanja Silmariliona. Nisu sve verzije iste, mnogo toga se promenilo, dodalo ili izgubilo između prve i poslednje verzije. Kroz ovaj deo tribine slušaoci će moći da se upoznaju sa događajima, mestima i ličnostima koji su nastali i nestali između prve i zadnje verzije Silmariliona.

Epikomedija – Nenad Skarfinger Grujić i Marko Miranović
Odabrani primeri… šta se desi kad se epika spoji sa komedijom.

Epska fantastika i Heavy Metal “Power of thy Sword“ – Aleksandar Petrović Celtic, Marko Miranović, Srđan Branković, Miloš Đurovic, Dušan Marković i specialjno za ovu priliku Hansi Kursch iz Blind Guardian-a putem video intervjua.
U intervju, koji traje oko 15 minuta, Hansi posebno pravi osvrt na autore epske fantastike. Dakle, tema su bendovi i albumi glavni predstavnici spoja epske fantastike i heavy metala (Manowar, Blind Guardian, Helloween, Rhapsody, Crimson Glory, Summoning, Bal-Sagoth, Dragonland…).

Warcraft: kosmologija, mitologija i civilizacija – Vladimir Stanković
Tribina posvećena fascinantnom i ogromnom svetu popularne igračke franšize „Warcraft“, koja je u poslednjih nekoliko godina obuzela čitavu gejmersku populaciju. Prenošenjem na bioskopsko platno, magija Warcraft-a dotiče srca miliona, a termini kao što su „Horda“ i „Alijansa“ ulaze i u rečnike ljudi koji nikada nisu igrali igru. Tribina upoznaje sa kompleksnom pozadinom ove moderne bajke, ulazeći u tajne nastanka mitskih svetova kao što je Azerot, mitologije i porekla rasa koje ih naseljavaju, religija, verovanja i kultura koje u njima vladaju. Da li je svet Warcraft-a neki daleki i nestvaran, fantastičan svet – ili je, zapravo, svuda oko nas?

Gotski horor “Od Karmile do Drakule“ – Dimitrije Stevanović, Marko Vasić, Miloš Đurović, Miloš Petković, Marko Miranović.
Tribina je posvećena klasicima onog što se danas podrazumeva pod gotskim hororom (Edgar Alan Po, Lovecraft, Bram Stoker, Šeridan LeFaun). Tribina nudi svojevrsno putovanje kroz područje klasičnog, gotksog horora koji je obelezio nekoliko prethodnih vekova. Predavanje podrazumeva posebne osvrte na najznačanija dela i pisce iz ovog pravca i na ekranizovanje nekih od ovih dela.

(danubeogradu.rs)