Naslovna » Izlasci » Film » DOB: „Ljubavni slučaj“, rimejk posle 50 godina
"Ljubavni slučaj", prvi srpski filmski rimejk
"Ljubavni slučaj", prvi srpski filmski rimejk

DOB: „Ljubavni slučaj“, rimejk posle 50 godina

U četvrtak 26. januara publika ima priliku da u Domu omladine vidi film „Ljubavni slučaj“rimejk čuvenog ostvarenja  Dušana Makavejeva “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” iz 1967. godine.

Autori prvog rimejka u istoriji srpske kinematografije su polaznici Filmske škole Preditor – devet studenata i njihov, kako za sebe kaže, trener, reditelj Milutin Petrović.

„Ljubavni slučaj“ je i izvesna vrsta omaža nedavno preminulom Branku Vučićeviću, koji je u originZa džalnoj verziji bio koscenarista i pomoćnik reditelja.

U glavnim ulogama su: Ljuma Penov, Albin Salihović (prvi put na filmu), Ana Todorović Diallo, Marina Bukvički, Anđelko Beroš, Aleksandar Meda Jovanović i drugi.

Projekcija počinje u 20 časova u Velikoj sali, a nakon projekcije ekipa će se predsaviti publici.

Ulaz je besplatan.

Rimejk provokativan na savremene teme

Savremena verzija „Ljubavnog slučaja“ na provokativan način tretira aktuelne teme, kao što su pitanje izbeglica, homoseksualnosti ili rušenja u Savamali. U tom smislu sledi duh originala, koji je takođe provocirao pre pola veka.

Kombinacijom igranih, dokumentarnih i arhivskih snimaka, autori su sledili sličan narativni tok koji je i Makavejev koristio, tako da i u rimejku možemo čuti stručna tumačenja seksologa Dr Aleksandra Miloševića, koji je zamenio čuvenog Aleksandra Kostića, kao i kriminaliste, u čijoj ulozi se ovog puta našao Dr Zvonimir Ivanović, sa Kriminalističko policijske akademije.

Film je specifičan po tome što je devetoro autora ravnopravno potpisano: Petar Mitrović, Zorica Svetličić, Danijela Ćeranić, Gorana Cvetković, Đorđe Cvijović, Jelena Antonić, Aleksa Borković, Savo Reljin i Mila Krsmanović. Svi autori su radili na adaptaciji originalnog scenarija i odluke o izmenjenim dijalozima su donošene na bazi konsenzusa.

Film je rađen sa veoma malim budžetom i predstavlja neku vrstu uspešnog eksperimenta, u kome je dokazano da je moguće napraviti film u današnje vreme isključivo na osnovu ličnog truda i jake volje. U trenutku kada u Srbiji ne postoji filmska industrija i kada su fondovi nedostupni za većinu autora, grupa ljudi različitih godišta, u okviru filmske škole Preditor, okupila se oko zanimljivog projekta, koji po mnogo čemu predstavlja presedan u domaćoj kinematografiji.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković