Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival evropskog filma 2017 u Beogradu

Festival evropskog filma 2017 u Beogradu

Od 23. do 30. januara biće održan Festival evropskog filma u Beogradu, u prostorijama EU Info centra u Kralja Milana 7.

Publika će moći da vidi savremena filmska ostvarenja iz 15 zemalja starog kontinenta.

Na otvaranju će biti prikazan austrijski film „Laku noć, mama“, a na repertoaru su i ostvarenja iz Danske, Portugalije, Austrije, Mađarske, Litvanije, Rumunije, Belgije, Francuske, Kipra, Hrvatske, Italije, Holandije, Bugarske, Nemačke, Švedske. Revija će biti zatvorena projekcijom švedskog filma „Palme“ koji govori o životu bivšeg švedskog premijera Ulofa Palmea 30. januara od 20.30.

To je treći deo petog uzastopnog Festivala evropskog filma koji Delegacija EU i EU info centar organizuju u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU i gradskim kulturnom centrima. Festival je 2016. uneo novinu jer je najpre organizovan u gradovima u unutrašnjosti Srbije, pa potom u Beogradu.Za dž

Savremena filmska ostvarenja tako su u maju, a zatim i u oktobru i novembru, videli gledaoci u Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Leskovcu, Prijepolju, Prokuplju, Obrenovcu, Užicu i Negotinu.

U Beogradu filmovi će biti prikazivani u EU info centru od 18.00 i 20.30. Ulaz je besplatan, ali gledaoci treba da preuzmu ulaznice u EU info centru.

Festival organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info centar u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU. (danubeogradu.rs)

Sve ulaznice su podeljene!

Festival evropskog filma – projekcije

Ponedeljak, 23. januar
18:00… Laku noć, mama (Ich Seh, ich seh, Austrija, 2014, 99min) – horor
Režija: Severin Fiala, Veronika Franz
„Laku noć, mama“ je priča o dvojici blizanaca koji kada im se majka vrati sa estetske operacije lica, u jednom momentu shvataju da to možda i nije njihova majka. Ovo je najstrašniji horror koji ćete videte, proverite i zašto.

https://www.youtube.com/watch?v=hisSd7qyY40

20:30… Zaludnost življenja (Misfortunates, Belgija, 2009, 108 min) – komedija, drama
Režija: Felix van Groeningen
Adaptacija istoimene knjige, prati priču glavnog junaka odgraslog u disfunkcionalnoj prordici. Reetveerdegem, napušten zaseok u blizini usporenog industrijskog dela grada Alost, petorica braće Strobbe opterećeni dugovima vraćaju se u kuću svoje penzionisane majke Meetje. Nastavljaju da gube vreme gubeći živote u alkoholu, kockanju i besmislenom seksu. U gomili beznađa nazire se rešenje.

Utorak, 24. januar
18:00… Jarac (Kozelat, Bugarska, 2009, 110 min) – komedija, drama
Režija: Georgi Djulgerov
Film „Jarac“ je zanimljiva priča koja kombinuje mistiku, ljubavnu priču i bugarski folklor. Billy jarac je sišao na Zemlju sa zadatkom – da spreči ljude da pronađu blago skriveno u blizini drevnog trakijskog svetilišta.

20:30… Vis-À-Vis (Vis-À-Vis, Hrvatska, 2013, 81 min) – komedija, drama
Režija: Nevio Marasović
Reditelj priprema novi film. Poznati glumac kog želi za ulogu oca kritikuje kvalitet njegovog scenarija i izbor glumca za ulogu sina. Reditelj zove glumca „sina“ na ostrvo Vis kako bi radili na scenariju i njegovoj ulozi i kako bi se uverio da je doneo ispravnu odluku oko njegovog odabira za tu ulogu. Zbog izolacije s kojom su na ostrvu suočeni tokom zimskog perioda, njih dvojica osuđeni osuđeni jedni na druge, hvataju se u koštac s vlastitim frustracijama koji se pritom na čudan način stalno prepliću sa radnjom filma.

Sreda, 25. januar
18:00… Blok 12 (ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12, Kipar, 2013, 95 min) – drama, komedija
Režija: Kyriakos Tofaridis
Engleski sateliti koji sprovode istraživanja iz svemira otkrivaju veliki talog nafte u oblasti Starih rudnika na Kipru. Veliki deo područja pripada privatnom licu. Izbijanje velike ekonomske krize dovodi celu porodicu u situaciju da se preseli na imanje ali ne samo njih. Nafta ove porodice postaje deo kolača za koje se bore mnogo veći igrači.

Četvrtak, 26. januar
18:00… Leto (La belle saison, Francuska, 2015, 105 min) – drama, komedija
Režija: Caterine Corsini
1971. godine bilo je malo izvesno da će Kerol, profesorka jezika uključena u prvi talas feminističkog pokreta ikada upoznali Delfinu, ćerku poljoprivrednika koja dolazi u Pariz. Ali ne samo da su se upoznale, već su se i strasno zaljubile. Na žalost, Delfinin otac doživljava moždani udar, a mlada žena nema drugog izbora nego da se vrati kući da pomogne majci da vodi porodičnu farmu. Kerol, koja je fasicnirana Delfinom nije mogla da podnese razdvajanje i odluči da se pridruži svojoj ljubavi na farmi. Ali, da li se feminizam i lezbejstvo mogu uklopiti u život na selu i standardima tog vremena…?

20:30… Tuđina (Die Fremde, Nemačka, 2011, 119 min) – drama
Režija: Feo Aladag
Umai je mlada žena turskog porekla, koja se bori za nezavisnost i odlazi u Nemaču uprkos otporu svoje porodice. Njena borba pokreće dinamiku priče, što je dovodi u situaciju životne opasnosti.

Petak, 27. januar
18:00… Na ulici ispod vode (Above the street below the water, Danska, 2009, 100 min.) – drama
Režija: Charlotte Sieling
Omnibus o 4 prepreletena života, o njihovim brakovima, vezama, svemu što je bilo pre njih i onome što ostaje posle. „Na ulici ispod vode“ je film o generaciji odraslih danas. U ovakvom društvu sve je moguće i samo mašta može da postavi limite šta se sve poželeti može. Ipak, izbori imaju i svoje posledice…

20:30… Deca slave (Szabadság, szerelem, Mađarska, 2006, 123 min) – drama
Režija: Krisztina Goda
Na olimpijskim igrama 1956. u Melburnu mađarski vaterpolo tim igra sa ruskom reprezentacijom, što će se kasnije ispostaviti kao najkrvaviji meč u istoriji sporta.

Subota, 28. januar
18:00… Opušteno! (Scialla, Italija, 2011, 95 min.) – komedija
Režija: Francesco Bruni
Bruno Beltrame želi da bude poznati pisac, ali se zadovoljava pišući knjige za druge. Bruno daje privatne časove učenicima među kojima je petnaestogodišnji Luka, dovitljiviji i revoltiraniji od ostalih. Kada Bruno sretne Lukinu majku shvata da je ona njegova stara ljubav. Lukina majka Brunu saopštava da je otac njenog deteta i da namerava Luku da poveri Brunu na čuvanje.

20.30… U prolazu (Excursionist, Litvanija, 2013, 110 min.) – akcija, drama
Režija: Audrius Juzenas
Priča o desetogodišnjoj devojčici koji beži iz voza za deportovanje i polazi na šesthiljada kilometara dug putu ka svojoj domovini.

Nedelja, 29. januar
18.00… Put u Portugaliju (Viagem a Portugal, Portugalija, 2011, 75 min) – drama, romansa
Režija: Sérgio Tréfaut

20:30… Admiral (Admiral, Holandija, 2015, 151 min.) – akcija, avantura, biografski
Režija: Roel Reine
Kada mladu republiku Holandiju napadne Engleska, Francuska i Nemačka, zemlja se nalazi na ivici građanskog rata, a samo jedan čovek može da dovede najjače oružje u zemlji, holandski flotu: Michiel de Ruiter.

https://www.youtube.com/watch?v=hlnKcAN-mXE

Ponedeljak, 30. januar
18.00… Ja sam stari komunista (Sunt o baba comunista, Rumunija, 2013, 94 min.) – komedija, drama
Režija: Stere Gulea
Priča se odvija 2010. godine, u post – komunističkoj Rumuniji, u kojoj se neki od onih koji su dobro živeli u komunističkom periodu nisu prilagodili. Glavni lik i njen suprug primaju u posetu svoju ćerku koja živi u SAD u poslednjih 10 godina, i njenog dečka Amerikanca. Sreću ponovnog ujedinjenja porodice za večerom uzurpira nostalgija za starim vremenima.

20:30… Palme (Palme, Švedska, 2012, 103 min) – dokumentarni
Režija:Kristina Lindström, Maud Nycander
Festival evropksog filma zatvara švedski film „Palme“, dokumentarac o životu Olafa Palmea, premijera Švedske koji prati njegov život i rad do ubistva 1986. godine.