Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Glas Junana u Sava centru 22. januara

Glas Junana u Sava centru 22. januara

Svetska atrakcija iz Kine, muzički ansambl Glas Junana gostuje u Srbiji, a koncert za beogradsku publiku zakazan je u Sava centru za nedelju 22. januar.

Nastup je najavljen i kao deo programa obeležavanja Kineske nove godine, koja počinje 28. januara.

Kineska muzika se može pohvaliti istorijom koja seže nekoliko hilјada godina unazad, a provincija Junan ima veoma visok stepen etničke raznolikosti. Od svih kineskih provincija ima najveći broj etničkih grupa (od 56 prepoznatih etničkih grupa u NR Kini, 25 se nalazi u provinciji Junan).

Glas Junana je osnovao čuveni kineski sopran Jin Xiaofeng. Muzički direktor je poznati kineski kompozitor Zou Hang.  Da bi što bolјe  na koncertima  prikazao etno pesme i narodnu umetnost etničkih grupa provincije Junan, kreativni tim Glasa Junana je proveo dosta vremena u istraživanju i sakuplјanju etno pesama i izvornih priča među samim manjinskim grupama.

Neki od jedinstvenih načina izvođenja kao što su Paunov ples, Ples leve noge, Igra za gozbu i Igra manjine Wa biće prikazani na beogradskom koncertu.

Među raznolikim muzičkim formama koje će biti predstavlјene su i pop i svetska muzika. One su izvedene od izvorne etno muzike manjina provincije Junan, kako bi se rana muzika izrazila na novi način.

Koncert počinje u 20 časova u Velikoj dvorani.

Cene ulaznica su 300 i 500 dinara.

Pored Sava centra, kineski umetnici će nastupiti na koncertima u Novom Sadu (21. januara u Sinagogi) i Nišu (24. januara u Narodnom pozorištu).

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković