Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Kolarac: Božićni koncert Pevačke družine „Rukovet“

Kolarac: Božićni koncert Pevačke družine „Rukovet“

U nedelju 8. januara u 11 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine Pevačka družina „Rukovet“ održaće Božični koncert srpske duhovne muzike.

Na programu su kompozicije osnivača „Rukoveti“ Dragana Mlađenovića, a horom diriguje Milica Radivojević.

ProgramZa dž
Oj, Badnjače, Vitlejeme, slavni grade
Božić, Božić, blagi dan
Svi narodi zapljeskajte rukama
Božićne stihire monahinja Kasije
Božićni tropar i kondak
Tri stihire Svetom Savi
Tri pesme Svetom Simeonu Nemanji
Slava vo višnjih Bogu

Ulaz je besplatan.

Dragan Mlađenović je kompozitor, dirigent, vokalni i instrumentalni solista kamerne muzike. Studirao je dirigovanje u klasi Dušana Skovrana (Fakultet muzičke umetnosti, Beograd), a kompoziciju kod prof. Dušana Radića (Akademija umetnosti, Novi Sad). Pored muzike, na beogradskom Filozofskom fakultetu studirao je klasičnu filologiju.

Sa dvojicom kolega, Miomirom Ristićem i Ljubomirom Dimitrijevićem, 1969. godine osnovao je Ansambl “Renesans”. Iste godine osnovao je Omladniski hor pri Vaznesenskoj crkvi, kojim je rukovodio kao dirigent i za koji je napisao svoje prve duhovne kompozicije.

Godine 1987. osnovao je Pevačku družinu „Rukovet“, sa kojom je gostovao u Italiji, Holandiji, Mađarskoj i na Kipru. Tokom devedesetih Rukovet je objavila audio kasete Vidovdan, Sveta Liturgija na Vaskrs, Služba Svetom Savi, Srpska lira, Sabor svetih Srba i Srećna slava, a sadržaj je kasnije prenet na CD izdanja.

Kao kompozitor srpske duhovne muzike, dirigent, muzikolog-istraživač i crkveni pojac-solista predstavio se 2013. godine u zbirci „Stazama duhovnim“, a kao pevač srpskih tradicionalnih pesama objavio je diskove „Pevanje srpsko“ i „Pesme iz stare Srbije“. Dragan Mlađenović je dobitnik Zlatne značke KPZ Srbije (1990), plakete Mokranjčevi dani(1990), povelje Karađorđevića (1996) i plakete Beli anđeo (1999).

Milica Radivojević je završila je specijalističke studije dirigovanja u klasi prof. Bojana Suđića pod čijim je mentorstvom završila i master akademske studije dirigovanja (2013) na FMU u Beogradu. Takođe je završila i master studije iz simfonijskog dirigovanja na Univerzitetu za Muzičke i izvođačke umetnosti u Gracu kod maestra prof. Martina Zigharta (Austrija). Kao jedan od najboljih studenata tokom celokupnih studija, bila je stipendista Ministarstva prosvete i Fonda za mlade talente „Dositeja“.

Na polju simfonijskog i horskog dirigovanja usavršavala se sa vrsnim stručnjacima različitih kultura – neki od njih su Jorma Panula, Genadij Dmitrjak, Johanes Kern, Volfganf Bozic i mnogi drugi. Nastupala je i radila sa istaknutim horovima u zemlji i inostranstvu kao što su Operski hor Narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijski orkestar RTS, „Savarija simfonijski orkestar“ (Mađarska) i drugi. Dobitnica je nagrade za najboljeg dirigenta  na horskom festivalu „Horovi među freskama“ (Beograd, 2015).

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković