Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kolarac: Ljubica Sekulić, susret sa umetnikom

Kolarac: Ljubica Sekulić, susret sa umetnikom

U sredu 11. januara u 18 časova, u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, harfistkinja i violistkinja Ljubica Sekulić održaće koncert.

Ljubica Sekulić trenutno živi u Stokholmu gde, osim solistickih koncerata, često nastupa sa orkestrima kao što su The Za džStockholm Sinfonieta, The Stockholm Concert orchestra i SO Sent Mateus.

Ulaz je besplatan.  

Ljubica Sekulić (Beograd, 1982) je diplomirala harfu (2006) na FMU u Beogradu u klasi prof. Ljiljane Nestorovske i violu (2007) u klasi prof. Dejana Mlađenovića. Takođe je diplomirala violu na Akademiji za muziku i dramu u Geteborgu (2008) u klasi prof. Bjorna Sjogrena.

Dobitnik je nagrada i stipendija iz fondacija Anders Sandrews Stiftelse, Kungliga Musikaliska i Rotary International Student House.

Osvojila je prve nagrade na Festivalu muzičkih škola u Negotinu, na Internacionalnom takmičenju Petar Konjović, Republičkom takmičenju, Nacionalnom takmičenju u Kotoru, Jugoslovenskom takmičenju i brojne druge.

Nastupala je kao solista, kamerni muzičar i član orkestra u Srbiji, Švedskoj, Crnoj Gori, BiH, Grčkoj, Italiji, Austriji, Norveškoji Nemačkoj. Nastupala je u programima radija i televizije. Često nastupa i sa jazz i world music bendovima. Tokom 2012. godine je nastupila kao solista uz pratnju Sarajevske filharmonije. Od 2003. godine je član Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Interesantno je da Ljubica potiče iz muzičke porodice u kojoj su tri generacije – pijanistkinje. Njena baka Jela Kršić bila je čuveni klavirski pedagog, autor tridesetak udžbenika za nastavu klavira, majka Vesna Kršić profesor je na Fakultetu muzičke umetnosti, a sestra Milica Sekulić je pijanistkinja.

(danubeogradu.rs)