Naslovna » BG servis » Ledeni talas i u Beogradu

Ledeni talas i u Beogradu

Posle veoma hladnog vikenda, ledeni talas se nastavlja u Beogradu, a sneg pada čitavo jutro i pre podne.

Iz Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima podsećaju skupštine zgrada da su u obavezi da čiste sneg ispred svojih zgrada i posipaju so, koju mogu da dobiju od gradske opštine na čijoj se teritoriji njihova zgrada nalazi.

Takođe, treba da obrate pažnju na ledenice koje mogu da se pojave na krovovima i da se pobrinu da na vreme budu uklonjene kako ne bi povredile nekog od prolaznika.

Mole se sugrađani da ostanu u svojim domovima i izlaze samo ako je to neophodno. Ukoliko moraju da voze, neophodna je krajnja opreznost u saobraćaju, bez naglih skretanja, ubrzanja i kočenja.

Građani koji budu imali problema mogu se obratiti operaterima „Beokom servisa“ na besplatan broj telefona 0800-110-011 iz fiksne telefonije „Telekoma“ ili na broj 011/3090-007 za mobilne telefone ili druge telefonske operatere.

Uklanja se sneg

Više od tri stotine radnika JKP „Zelenilo – Beograd“ od ranih jutarnjih sati uklanja sneg, ručno i uz pomoć mehanizacije.

Već do devet časova očišćena su sva stajališta javnog prevoza na tačno utvrđenim lokacijama iz redovnog progama zimskog održavanja površina (4.923 kvadratna metra), zatim površine ispred republičkih i gradskih organa (20.394 kvadratna metra), kao i sve komunikacijske staze i okružujući trotoari i stepeništa iz prve kategorije održavanja površina u nadležnosti ovog preduzeća. Na terenu je angažovano 40 vozila krupne i sitne mehanizacije.

Uklanja se sneg i posipa so i emulzija na stazama i platoima, dečjim igralištima, stepeništima, trotoarima, u parkovima i na skverovima i u njihovoj okolini na području svih deset centralnih gradskih opština – ukupno 692.252 kvadratna metra.

Radnici JKP „Zelenilo – Beograd“ biće angažovani na čišćenju snega, leda i posipanju soli, dok god za to bude potrebe.

Puno posla za sve službe

Najviše posla imaju u JKP „Beograd-put“ jer su u četvrtom stepenu angažovanja. Uklanjaju sneg ali i led sa ulica u kojima je bilo curenja na vodovodnim instalacijama. Tokom prethodnog vikenda bilo je prijava sugrađana u onim ulicama gde je zbog leda bilo nemoguće kretanje vozila i gde su vozila ostala zarobljena ledom.

Puno posla bilo je i za JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ jer su zbog izuzetno niskih temperatura pucale vodovodne cevi, tako da je samo u nedelju, 8. januara, bilo više od sto intervencija.

Na Novom Beogradu velike intervencije „Vodovoda“ su bile u Bulevaru Nikole Tesle i Maršala Tolbuhina, na uglu Studentske i Pariske komune, Aleksinačkih rudara, u Rakovici u Starca Milije, Oplenačkoj, Ljubomira Ivkovića Šuce, Sretena Mladenovića i Dr Milivoja Petrovića, na Voždovcu u Meštrovićevoj, Kumodraškoj i Maksima Gorkog, na Starom gradu na Gundulićevom vencu i u Đure Daničića, na Paliluli u Kosovopoljkoj, na uglu Stevana Dukića i Marijane Gregoran, u Mitropolita Petra…

Mnoge prijave, naročito preko tvitera, odnosile su se na autobuse u kojima nije bilo grejanja, što na ovakvoj hladnoći sigurno predstavlja problem. Na pojedinim mestima nije bilo moguće daljinskom komandom isključiti javnu rasvetu zbog zaleđenih MTK uređaja, što je prijavljeno JKP „Javna rasveta“ i u roku od jednog sata na prijavljenim lokacijama rasveta je isključena ručno.

Prihvatni centri

Svi prihvatni centri iz svih 17 odeljenja Centra za socijalni rad dežuraju non-stop i imaju mobilne ekipe. Po saopštenju gradskih vlasti, u njima „mesta ima dovoljno i niko neće ostati na ulici“.

Nema produženja raspusta

Doneta je odluka da osnovci i srednjoškolci polaze u školu u sredu, 11. januara. Više pročitajte OVDE.

Ptice

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je na svom Facebook nalogu saopštilo da labudovi na kejovima u Novom Sadu i u Zemunu nisu zarobljeni u ledu koji je okovao reku Dunav, i da su ekipe ovog i drugih udruženja na terenu.

„Ptice su slobodne. Labudovi su dobili hranu, šetaju ili spavaju na ledu. To je potpuno normalno ponašanje“, piše na stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Istovremeno, Animal Rescue Serbia poziva građane da ne rizikuju svoje i tuđe živote prilikom pomoći životinjama u nevolji. U ovom konkretnom slučaju, u pitanju je izbavljanje labudova sa Zemunskog keja. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.