Naslovna » Izlasci » Izložbe » MPU: Pomeranje granica 3
April Dausha -- Custodija jezika
April Dausha -- Custodija jezika

MPU: Pomeranje granica 3

Do 24. januara u Muzeju primenjene umetnosti otvorena je izložba „Pomeranje granica 3“.

Na ovoj izložbi, po treći put smo u prilici da vidimo radove umetnika koji na različite načine istražuju mogućnosti tekstila i srodnih medija.

Inicijatorke i autorke koncepta su Maja Gecić i Snežana Pešić Rančić, članice Sekcije za tekstil i savremeno odevanje (TISO) Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Srbije (ULUPUDS).

Prva izložba iz ciklusa održana je 2014. godine i dala je snažni podstrek osavremenjavanju i oživljavanju umetničke izlagačke scene u Srbiji. Već naredne godine, predstavili su se i umetnici iz regiona, a ove godine pored stvaralaca iz Srbije, Makedonije, Hrvatske i BiH, tu su i radovi iz Finske, Poljske, Letonije kao i SAD.

– Korespodentnost predstavljenih radova, njih dvadeset sedam, sa savremenim trenutkom i mestom ogleda se u čitavom nizu tema i aspekata, pokrivenim opštim ali i obavezujućim nazivom izložbe „Pomeranje granica“. Takođe, publika će moći da se upozna sa savremenom filozofskom mišlju, biološkim i antropološkim teorijama, izvesnim postavkama psihologije, genetike, sociologije, tržišne ekonomije, marketinga, teorije umetnosti posmatrajući i tumačeći izložena dela – naglašava Ljubica Jelisavac Katić, autorka teksta u katalogu.

Izlažu sledeći umetnici:
Antra Augustinovica (Letonija), Ivana Bakal (Hrvatska), Panos Balomenos (Finska, Grčka), Ibrahim Bedi (Makedonija), Aleksandra Bogićević (Srbija), Anna Maria Brandys (Poljska), Nenad Burnić (Srbija), Lila Vuković (Srbija), Željana Vukojčić Jović (Srbija), Marija Vukosavljević (Srbija), Rai Gold (SAD), April Dausha (SAD), Daliborka Đurić (Srbija), Magdalena Kleszyńska (Poljska), Rolands Krutovs (Letonija), Dragana Kuprešanin (Srbija), Liljana Majkić (BiH), Anđela Mujčić (Srbija), Ana Peregi (Srbija), Arpad Pulai (Srbija), Nikola Radosavljević (Srbija), Sanev Hristjan (Makedonija), Snežana Skoko (Srbija), Zlatko Cvetković (Srbija), Ana Cicović (Srbija), Ana Cvijanović (Srbija), Snežana Čomor (Srbija).

Pored izložbe, pripremljen je i bogat prateći program: umetničke radionice namenjene studentima, kao i predavanja i panel diskusije koje realizuju istoričari umetnosti, članovi Sekcije za istoriju, teoriju i kritiku umetnosti ULUPUDS-a sa zanimljivim temama posvećenim tumačnju istorije i savremenog trenutka u umetnosti tekstila: Zoja Bojić, Mirjana Gligorijević Maksimović, Vesna Lakićević Pavićević, Ana Mihailović, Čedomila Marinković, Marina Martić, Jelena Pavićević, Svetlana Jovičić.

Izložba „Pomeranje granica 3“ ima selekcioni karakter, a žiri za dodelu nagrada dodeliće tri nagrade. (danubeogradu.rs)

Prostor: Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18
Naziv izložbe: Pomeranje granica/3
Datum: Do 24. januara 2017.
Autorski koncept izložbe: Maja Gecić i Snežana Pešić- Rančić
Organizacija izložbe: Maja Gecić i Marina Kocareva Ranisavljev
Radno vreme: utorak – subota od 11.00 do 19.00; nedelja i ponedeljak – ne radi
Info: 011/2626-841; info@mpu.rs
Cena ulaznice: 200 RSD; grupe od 7+ posetilaca – po osobi 100 RSD; poslednje subote u mesecu poseta je besplatna.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.