Naslovna » Izlasci » Pozorište » Muzejski teatar u Konaku Kneza Miloša

Muzejski teatar u Konaku Kneza Miloša

Istorijski muzej Srbije nastavlja sa izvođenjem predstava u Konaku kneza Miloša u Topčideru u cilju promocije ideje muzejskog teatra, afirmacije tradicije, kulture i jezika, kao i negovanja vrednosti srpske istorije i opšte kulture.

Do početka aprila je planirano 10 izvođenja muzičko-scenskog igrokaza „Što se bore misli moje“ i četiri izvođenja monodrame „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“.

Muzičko-scenski igrokaz „Što se bore misli moje“ će se igrati prvog i trećeg vikenda u mesecu (21. i 22. januar, 4, 5, 18. i 19. februar, 4, 5, 18. i 19. mart od 16.00), dok će monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“ biti na programu poslednjeg vikenda u mesecu (28. januar, 25. februar, 25. i 26. mart od 16.00).

Što se bore misli moje

Igrokaz „Što se bore misli moje“ autorke Zlate Tipold je jednočinka u trajanju od sat vremena koja opisuje jedan segment života kneza Mihaila Obrenovića i njegove supruge kneginje Julije Hunjadi Obrenović – pripremu Julijinog rođendana na njihovom imanju „Ivanka“ (u današnjoj Slovačkoj).

U prekrasnom ambijentu letnjikovca „Ivanka“, u atmosferi pripreme rođendanskog slavlja i očekivanja gostiju, knez Mihailo i kneginja Julija nam pričaju svoju priču, otkrivaju neke tajne, strepnje, ali i lepe trenutke iz života.

U raskošnim kostimima tadašnje mondenske Evrope i uz pratnju divne muzike Franca Lista i Kornelija Stankovića, glavni junaci predstave će vas upoznati sa mnogim znamenitim ličnostima epohe, dočarati istorijske prilike kroz interesantne anegdote i podsetiti divnih, gotovo zaboravljenih pesama među kojima je i „Što se bore misli moje“, koju je napisao knez Mihailo Obrenović.

Dramski prikaz je u izvođenju glumaca Dragane Obradović i Nebojše Đorđevića, a realizuje se u saradnji sa Kulturno-obrazovnim centrom „Radionica pod otvorenim nebom“.

Mudri i junačni vojvoda Janko Katić

Monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“, u trajanju od 40 minuta, predstavlja kratak životopis jednog od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka. Tekst je napisao Milovan Vitezović, a lik Janka Katića tumači glumac Aleksandar Dunić u kostimu srpskih vojvoda, koji je izradio kostimograf Boris Čakširan.

Janko Katić, obrazovan čovek za ono doba, poznavalac turskog i nemačkog jezika, bio je zvanični prevodilac vožda Karađorđa i jedan od njegovih najvernijih saradnika i sledbenika – sve do prerane pogibije uoči Boja na Mišaru 1806. godine.

Predstava će podsetiti gledaoce na slavne junake naše prošlosti kada su reč, čast, pravednost, plemenitost i humanost bile najuzvišenije vrednosti srpskog naroda.

Monodrama se uspešno izvodi već dve godine i igrana je u obrazovnim ustanovama i domovima kulture u Beogradu i širom Srbije, kao i u inostranstvu.

Glumac Aleksandar Dunić je poznat publici po brojnim ulogama u matičnom Pozorištu na Terazijama („Alan Ford“, „Briljantin“, „Jubilej“, „Cigani lete u nebo“, „Golje“, itd.), kao i u popularnim TV serijama („Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Bela lađa“ itd).

Cena karte je 350 RSD.

Zbog ograničenog broja mesta potrebno je izvršiti rezervaciju 2660-422.

Adresa Konaka kneza Miloša je Bulevar patrijarha Pavla 2 (Topčider). (danubeogradu.rs)