Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » SC, ekskluzivno: Valerij Gergijev i Simfonijski orkestar Marijinskog teatra!

SC, ekskluzivno: Valerij Gergijev i Simfonijski orkestar Marijinskog teatra!

Pred nama je, prema najavama, muzički događaj godine. U utorak 31. januara u Velikoj dvorani Sava centra nastupa Simfonijski orkestar Marijinskog teatra, kojim diriguje najveći dirigent sveta, maestro Valerij Gergijev.

Solista na klaviru je Anika Vavić, izuzetna srpska pijanistkinja koja nastupa sa najvećim evropskim orkestrima.

Program
I deo
K. Debisi – “Popodne jednog fauna”
R. Ščedrin – Koncert za orkestar Br. 1 „Bezobrazni stihovi“
D. Šostakovič – Klavirski koncert Br.2- Solista Anika Vavić, klavir
II deo
G. Maler- Simfonija Br. 5

Koncert počinje u 20 časova.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Sava centra ili preko prodajne mreže Eventim, po cenama od 1500, 2000, 2500 i 3000 dinara.

Valerij Abisalovič Gergijev pravi je predstavnik  sanktpeterburške dirigentske škole, učenik legendarnog i jednog od najvećih dirigenta Rusije, profesora Ilјe Musina. U toku studija na Lenjingrad konzervatorijumu, Gergijev je pobedio na takmičenju Herbert fon Karajan, nakon čega je pozvan da se pridruži Kirov Teatru (sada Marijinskom) kao asistent  glavnog dirigenta. Godine 1988. Valerij  Gergijev imenovan je za muzičkog direktora pozorišta Marijinski, a 1996. je postao je umetnički i generalni direktor (vodeći  direktor orkestara, opere i baleta).

Međunarodna aktivnost jednog od najvećih dirigenata svih vremena nije ništa manje intenzivna i bogata. Debituje 1992. godine u Bavarskoj državnoj operi (M. Musorgski – “Boris Godunov”), 1993. godine u Kralјevskoj kući opere /Kovent Garden/ (P. I. Čajkovski – “Evgenije Onjegin”), 1994. u Metropoliten operi (Đ.Verdi – “Otelo” sa Plasidom Domingom u naslovnoj ulozi).  Maestro uspešno nastavlјa da sarađuje sa velikim svetskim operskim kućama, radi sa Svetskim Orkestrom mira,  filharmonijama u Berlinu, Parizu, Beču, Nјujorku i Los Anđelesu, simfonijskim orkestrima Čikaga, Klivlenda, Bostona i San Franciska, Kralјevskim „Koncertgebau“ orkestrom (Amsterdam) i mnogim drugim  ansamblima.

Od 1995. do 2008. godine Valerij Gergijev je vodeći dirigent Roterdamske filharmonije (ostaje počasni dirigent do današnjih dana), a od 2007. do 2015. godine bio je vodeći dirigent Londonskog simfonijskog orkestra. Od jeseni 2015. godine je glavni dirigent na čelu Minhenske filharmonije.

Kao zvezda dirigent, maestro Gergijev privlači publiku na poseban način. Nјegovo inspirativno muziciranje, potpuno neverovatna energija, strast za muzikom, veliki  kvalitet  prijatelјstva i idealizma, daje mu jedinstveno mesto u svetu. Magični Valerij Gergijev potpuno zaslužuje svoj rejting u magazinu “Tajm“ kao jedan od 100 najuticajnijih lјudi na svetu.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković