Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Teška industrija u Mikseru 21. januara, posle 39 godina
Poruka Sarajlija: Bili i ostali raja
Poruka Sarajlija: Bili i ostali raja

Teška industrija u Mikseru 21. januara, posle 39 godina

U subotu 21. januara kultni sarajevski bend Teška industrija održaće posle 39 godina koncert u Beogradu, u prostoru Mikser House.

Pošto je nastup bio najavljen za 20. decembar, a zatim odložen za 21. januar, najpre obaveštenje da kupljene ulaznice, naravno, važe i za novi termin.

Evo i poruke Ivice Propadala, frontmena i basiste benda Teška industrija, uz poziv publici i napomenu da je nakon koncerta predviđeno druženje sa fanovima i beogradskim muzičarima, čiji se dolazak očekuje.

“Koncert koji je pred nama u Mikser Houseu za nas je veoma važan koncert, jer Beograd je bio i ostao muzička prestonica. Svima nama koji smo sedamdesetih počinjali graditi karijeru bio je san potvrditi se u dva najveća grada – u Beogradu i Zagrebu. Ko to nije uspeo nije se smatrao ozbiljnim bendom! A u koncertnoj aktivnosti – Beograd je tu neprikosnoven. Naravno, nekada nije postojao tzv. turbo folk, postojala je samo kvalitetna narodna muzika. Hteli mi to priznati ili ne, pop i rock muzika je danas ugrožena, i to u cijeloj regiji. Nastupilo je površno vreme u svim segmentima, pa tako i u muzici. Više prolaze jeftini banalni tekstovi nego kvalitetni i ozbiljniji. Pokojni, veliki čika Duško Trifunović, a koji je autor većine ranih pesama Teške industrije, ali i autor većine tekstova Bijelog Dugmeta, verovatno se okreće u grobu. Njegovi tekstovi očito više nisu za ovo vreme. Ali nije sve baš tako tragično. I dalje se na našim prostorima  pojavljuju izuzetno kvalitetni izvođači, a i naše kolege, baš kao i bend Teška industrija – mi i dalje trajemo na sceni!”

Sa ulaskom u 2017. Teška industrija obeležava 44 godine postojanja, ali stvarni “revival” ovog benda desio se pre desetak godina.

“Teška industrija se podigla iz pepela i ponovo počela stvarati pesme i raditi turneje pre desetak godina. Izlaskom albuma Bili smo raja, koji je posvećen sarajevskoj pop i rock školi, ponovo smo na neki način vratili staru slavu. Samo nije bilo prilike da se i ovde, u Beogradu, predstavimo na pravi način. Zato na koncertu u Mikser Houseu očekujemo sve generacije publike – od naših vršnjaka i glazbenika koji su rame uz rame s nama svirali i nastupali, pa sve do mladih generacija koje znaju naše pesma, a možda ne znaju našu historiju i našu sarajevsku priču koju dolazimo glazbom ispričati u Beogradu!” kaže Ivica Propadalo, inače poznati scenograf i dizajner, koji je pre ulaska u Tešku industriju 1973. godine svirao bas u pratećem bendu Zdravka Čolića i Kemala Montena, grupi COD. Uz njega je u Teškoj industriji od 1973. godine i gitarista Vedad Hadžiavdić.

Koncert počinje u 21 čas, a ulaznice se mogu kupiti, po pretprodajnim cenama od 800 dinara, na blagajni Mikser House i u sistemu Gigs Tix.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković