Naslovna » Izlasci » Akcije » Tradicionalno lomljenje česnice na Trgu republike

Tradicionalno lomljenje česnice na Trgu republike

Pored 2000 paketića koji će biti podeljeni, na Trgu republike sutra će biti upriličeno tradicionalno lomljenje česnice.

U subotu, 7. januara, ove godine po prvi put biće izvučeno 12 poklona – tri zlatnika i devet srebrnjaka! Osim česnice, koju isti majstori pripremaju 26. put zaredom, i ove godine će, kao i prošle, pekari iz Grocke umesiti 200 kilograma tešku pogaču, objavile su novosti.rs.

– Tradicionalnu božićnu česnicu, tešku oko 90 kilograma, izradiće pekarski esnaf Unije pekara – navodi Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije. Pogaču tešku skoro 200 kilograma, izdeljenu na više od 1.800 delova i prečnika 2,6 metara, Beograđanima će pokloniti pekara „As“ braće Stanković iz Grocke.

Česnice će se lomiti u podne, na Božić. U njih će, po prvi put, osim tri zlatnika, poklon kompanije „Lesafre“, biti utisnuto i devet srebrnih dukata, dar zlatare „Veselinović“. Iz Unije pekara veruju da će tako obradovati više mališana, koji će se s radošću sećati dana kada su pronašli „kovanice“.

– Više od 16 pekara učestvovaće u pravljenju česnica, a prve količine brašna i jaja biće umešene na Badnji dan u popodnevnim časovima. Oko pet sati biće potrebno da se ispeče manja česnica, a osam časova pogača. Još ne znamo koliko će tačno brašna, jaja i drugih sastojaka biti utrošeno, jer svake godine pravimo sve veće „božićne kolače“ – navodi Pralica.

Unija pekara Srbije sve one koji tog dana budu na glavnom gradskom trgu obradovaće i sa 2.000 pekarskih paketića. U njima će se, osim peciva, naći i sitni pokloni, poput krstića.

Da li će svih 12 darova biti smešteno u česnicu, ili će se neki od srebrnjaka naći i u pogači, još se ne zna. Pekari koji će ih praviti kažu da će to odlučiti u poslednjem trenutku.