Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Akcije » Tradicionalno lomljenje česnice na Trgu republike
Lomljenje božićne česnice
Lomljenje božićne česnice

Tradicionalno lomljenje česnice na Trgu republike

Pored 2000 paketića koji će biti podeljeni, na Trgu republike sutra će biti upriličeno tradicionalno lomljenje česnice.

U subotu, 7. januara, ove godine po prvi put biće izvučeno 12 poklona – tri zlatnika i devet srebrnjaka! Osim česnice, koju isti majstori pripremaju 26. put zaredom, i ove godine će, kao i prošle, pekari iz Grocke umesiti 200 kilograma tešku pogaču, objavile su novosti.rs.

– Tradicionalnu božićnu česnicu, tešku oko 90 kilograma, izradiće pekarski esnaf Unije pekara – navodi Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije. Pogaču tešku skoro 200 kilograma, izdeljenu na više od 1.800 delova i prečnika 2,6 metara, Beograđanima će pokloniti pekara „As“ braće Stanković iz Grocke.

Česnice će se lomiti u podne, na Božić. U njih će, po prvi put, osim tri zlatnika, poklon kompanije „Lesafre“, biti utisnuto i devet srebrnih dukata, dar zlatare „Veselinović“. Iz Unije pekara veruju da će tako obradovati više mališana, koji će se s radošću sećati dana kada su pronašli „kovanice“.

– Više od 16 pekara učestvovaće u pravljenju česnica, a prve količine brašna i jaja biće umešene na Badnji dan u popodnevnim časovima. Oko pet sati biće potrebno da se ispeče manja česnica, a osam časova pogača. Još ne znamo koliko će tačno brašna, jaja i drugih sastojaka biti utrošeno, jer svake godine pravimo sve veće „božićne kolače“ – navodi Pralica.

Unija pekara Srbije sve one koji tog dana budu na glavnom gradskom trgu obradovaće i sa 2.000 pekarskih paketića. U njima će se, osim peciva, naći i sitni pokloni, poput krstića.

Da li će svih 12 darova biti smešteno u česnicu, ili će se neki od srebrnjaka naći i u pogači, još se ne zna. Pekari koji će ih praviti kažu da će to odlučiti u poslednjem trenutku.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.