Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » „Zlatna čaša gostoljublja“ za Skadarliju i Beograd

„Zlatna čaša gostoljublja“ za Skadarliju i Beograd

U izboru za najbolje turističke destinacije jugoistočne Evrope i Mediterana za 2016. godinu Skadarlija i Beograd dobili su nagradu „Zlatna čaša gostoljublja“.

Izbor za najbolje destinacije u zimskoj, letnjoj sezoni i kategoriji kontinentalnog turizma počeo je obilaskom patrole Sacen International – Međunarodnog turističkog saveza.

Patrole su obišle sledeće turističke države: Španiju, Francusku, Italiju, Grčku, Tursku, Kipar, Hrvatsku, Albaniju, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku, Rumuniju, Maltu, Mađarsku, Austriju.

Turistička mesta: Barselonu, Nicu, Atinu, Veneciju, Opatiju, Beč, Prag, Portorož, Poreč, Dubrovnik, Herceg Novi, Budvu, Skadar, Ohrid, Đerdap i Beograd, čime su te turističke države i ta turistička mesta učestvovale u trci za neku od nagrada u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2016, saopštili su predstavnici ove organizacije.

Predsednik Sacen International prof. dr Dragan Gligorijević, koji predvodi patrole, rekao je da je zadovoljan kvalitetom zimske-letnje turističke sezone u regionu jugoistočne Evrope i Mediterana.

– Uprkos svim nedaćama koje su pogodile turizam – od zemljotresa, terorizma, migrantske krize, vremenskih nepogoda, ekonomske krize i virusa, turističke privrede beleže blagi porast i dobre rezultate. Španija je ubedljivo najbolja na Mediteranu, a Venecija je u potpunosti odbranila titulu najboljeg u primorskom turizmu regiona – dodao je Gligorijević.

Beograd i Skadarlija rame uz rame sa Venecijom i Španijom

Naglašeno je da je Ohrid šampion u organizaciji kulturnih događaja, Istra u vinskom turizmu, Budva u masovnom turizmu regiona, Đerdap u etno-ekološkom turizmu. Skadarlija je najgostoljubivije turističko mesto regiona, Opatija vodi u banjsko-zdrastvenom turizmu, dok je Banja Luka najbolja u kontinentalnom turizmu.

Posebno prijatno iznenađenje bio je nacionalni park Đerdap Donji Milanovac, koji je s Dunavom, rumunskom i srpskom obalom, šampion etno-ekološkog turizma 2016. godine u regionu jugoistočne Evrope i Mediterana.

Nekoliko kandidata nominovano je iz više država u kategoriji: „Vitez kulinarstva 2016. godine jugoistočne Evrope i Mediterana“ je Mića Stojanović, tvorac Karađorđeve šnile iz Srbije.

Skadarlija i Beograd osvojili su turistički oskar „Zlatno turističko srce“ u kategoriji „Zlatna čaša gostoljublja“.

Od ove godine u Međunarodnu turističku akciju „Biramo najbolje u turizmu“, kako se ističe, uključen je i Mediteran sa svojim destinacijama u svih 15 kategorija.

Gligorijević je podsetio da je ovo 26. godina izbora najboljih, turističih oskara – „Zlatnog turističkog srca“.

Svečano uručenje prestižnog priznanja – turističkog oskara „Zlatno turističko srce“ planirano je za kraj aprila 2017. godine u Skadarliji na otvaranju letnje turističke sezone 2017. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.