Naslovna » Izlasci » Izložbe » 14. Noć muzeja: Otvori oči u noći
Noć muzeja

14. Noć muzeja: Otvori oči u noći

U subotu, 20. maja od 17.00, biće održana 14. Noć muzeja pod sloganom „Otvori oči u noći“.

Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja najavljuje da programski savet najposećenije manifestacije u oblasti kulture čine: arhitekta i akademik Branislav Mitrović, reditelj Nebojša Bradić, istoričarka dr Radina Vučetić, vajar prof. Mrđan Bajić i grafički dizajner Borut Vild.

Upravo programski savet je osmislio temu ovogodišnje manifestacije: velike i male revolucije, one koje su uticale na umetnost ali pre svega na živote ljudi.

– Programska tema 14. Noći muzeja ima za cilj da podstakne sećanje na revolucije prošlog veka, kao i da podstakne pojedinca da ih se seti u kontekstu novog doba. Ruski umetnički eksperiment, pojava novih pravaca koji će trajno promeniti muziku, film, modu, likovnu i primenjenu umetnost, književnost, pozorište… Uz male revolucije naših svakodnevnih života, zauvek su nas promenile – izjavila je osnivač i direktorka Noći muzeja Ana Petrović.

Noć muzeja – Male ili velike revolucije

Male ili velike revolucije, takozvane važne ili one koje su na prvi pogled manje važne, često su kod savremenika budile strah, nezavisno od toga da li se menjalo društveno uređenje, dužina suknje ili muzički pravac.

Ivo Andrić je o našim strahovima od promena rekao: „Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti“. Na isto nas podseća i jedan drugi, savremeniji nobelovac, Bob Dilan, kada kaže: „Ništa nije stabilnije od promene“ (There is nothing so stable as change).

Noć muzeja

Program 14. Noći muzeja pokušaće da obeleži, evidentira, približi i podseti na revolucionare i revolucionarne pojave koje su trajno promenile svet.

I ovog puta tradicionalno ćemo otkrivati nove prostore i pričati neispričane priče a za jednu noć će se ceo grad pretvoriti u muzej. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine.

Jedinstveni kulturni spektakl

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.