Naslovna » Izlasci » Festivali » 45. FEST i Oskar
45. FEST: Mesečina
45. FEST: Mesečina

45. FEST i Oskar

U programu 45. FEST-a tradicionalno se nalaze ostvarenja iz prethodne godine koja se takmiče za jednu od najvećih svetskih filmskih nagrada – Oskara.

Dva dana posle početka ovogodišnjeg izdanja festivala, ceremonija dodele Američke filmske akademije odigraće se 26. februara.

Kao najavu 45. FEST-a publika je na projekciji u Cineplexx-u Ušće 25. januara već imala prilike da pogleda zavodljivi mjuzikl „La La Land“ (r. Demijan Čazel) nominovan u čak 14 najvažnijih kategorija: za najbolji film, režiju, mušku ulogu, žensku ulogu, fotografiju, montažu, kostim, scenario, scenografiju, originalnu muziku, miks zvuka i montažu zvuka.

Osim toga, „La La Land“ ima dve nominacije u istoj kategoriji – za najbolju originalnu pesmu. Za najbolju originalnu muziku nominovani su još i „Džeki“ (r. Pablo Laren) i „Mesečina“ (r. Beri Dženkins).

U programu 45. FEST-a nalaze se četiri ostvarenja od ukupno devet nominovanih za najbolji film u celini: „Nevidljivi faktori“ (r. Teofor Melfi), „Po cenu života“ (r. Dejvid Makenzi), „Mančester na moru“ (r. Kenet Lonergan) i „Mesečina“.

45. FEST: Džeki
45. FEST: Džeki

Između ostalih, u konkurenciji za najbolji originalni scenario našli su se „Mančester na moru“ i „Po cenu života“, dok su flimovi „Nevidljivi faktori“ i „Mesečina“ nominovani u kategoriji za najbolju filmsku adaptaciju.

U programu „Gala“ naći će se filmovi „Ona“ (r. Pol Ferhoven) i „Džeki“, a glumice koje ih ih čine fantastičnim – Izabel Iper i Natali Portman – nominovane su u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu. Za najbolji kostim je nominovan upravo film „Džeki“, posvećen misterioznoj prvoj dami Amerike, a u konkurenciji za najbolju mušku ulogu takmičiće se Kesi Aflek za „Mančester na moru“.

Maestralni Majkl Šenon je po drugi put nominovan za Oskara u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu, ovaj put za pojavljivanje u filmu „Noćne zveri“. Osim njega, u ovoj kategoriji našli su se i nezaboravni Džef Bridžis za ulogu u filmu „Po cenu života“, Lukas Hedžis za „Mančester na moru“ kao i Maheršala Ali za film „Mesečina“. U kategoriji za najbolje sporedne glumice takmičiće se Naomi Haris za ulogu u filmu „Mesečina“, zatim Oktavia Spenser za „Nevidljive faktore“ i Mišel Vilijams za „Mančester na moru“.

Film koji će zatvoriti ovogodišnji FEST je najnovije ostvarenje čuvenog američkog reditelja Marina Skorsezea, „Tišina“, a nominovan je za Oskara u kategoriji za najbolju fotografiju, u kojoj se još takmiči još i „Mesečina“. (danubeogradu.rs)