Naslovna » Izlasci » Pozorište » BDP: Pomorandže za zbogom, premijera

BDP: Pomorandže za zbogom, premijera

U ponedeljak 20. februara Beogradsko dramsko pozorište obeležiće Dan pozorišta premijerom predstave „Pomorandže za zbogom“.

Komad po romanu Biljane Popović, u dramatizaciji Andreja Šepetkovskog i režiji Nenada Gvozdenovića, je za pozorišno izvođenje adaptirana saga o srpskoj porodici u Bosni i, posebno, ulozi žene u teškim vremenima straha, patnje i neizvesnosti.

Igraju: Milorad Damjanović, Danica Ristovski, Aleksandra Anja Alač, Maja Ranđić, Slobodan Ćustić, Luka Miljković, Miloš Petrović, Lazar Đukić, Biljana Maletić, Vladimir Paunović, Milica Milša i deca Đurđina Ivanković i Nađa Lukić.

Predstava počinje u 20 časova na sceni “Rade Marković”, a sledeće izvođenje je u petak 24. februara. 

“Pomorandže za zbogom”, prate život tri ugledne srpske svešteničke porodice iz Bosanske krajine kroz ceo dvadeseti vek. Nastala po istinitim događajima, ova priča svedoči o stradanju istinoljubivih, duhu, snazi i veri sa kojom se stradanja podnose, ali i o pogubnoj naivnosti i zaboravu koji rađaju neopreznost i smrt. Sam roman odiše ljubavlju i praštanjem svima i za sve, no i otrežnjuje gorkim podsećanjem na nužnost poslušanja jevanđeljskog saveta da, pored bezezlenosti, budemo i ,,mudri kao zmije“. Posebna počast odaje se ženama, stubovima ovih porodica, koje se herojski bore za potomstvo, muževe, narod, za ljubav i razumevanje. Uprkos bezumnim ratovima, bratoubilačkom kovitlacu, krvavim pirovima nad najbližima koji im oduzimaju razum i smisao postojanja, uprkos bombardovanjima, izbeglištvu, osudama okoline i mržnji, progonima od strane ideoloških neprijatelja i vlasti, one uvek iznova nalaze snage da vole, zaštite i zagrle, da se uzdignu do Istine, te da haos preobraze u harmoniju“.
Autor dramatizacije, Andrej Šepetkovski

Drama “Pomorandže za zbogom“ je priča o živim slikama sudbina nekoliko generacija krajiških Srba, kroz koje se prožima istorija prvih šest decenija dvadesetog veka, istorija tri države, različitih političkih, verskih i moralnih sukoba, ljubav kao okosnica i smrt i stradanja kao pečati. Ocrtani su epskom snagom istiniti događaji, koji ne samo što pokazuju i dokazuju dubinu korenja jednog naroda na ovim prostorima, već i njegovu vekovnu borbu za goli opstanak.

Po prvi put u novijoj istoriji priča o tri srpska sveštenomučenika stradala od tri vojske, njihovoj progonjenoj deci, njihovim ženama koje su pravile strašne i neprihvatljive izbore, borbi dobra i zla, komunizmu i ateizmu, fašizmu i ljubavi, veri i stradanju, predstavljena je na način pripovedača, bez osude i politizacije, ali sa jasnom porukom da je Krajina bila i ostala mesto neverovatnih i ponekad potpuno nezamislivih preokreta u sudbinama stvarnih ljudi.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković