Naslovna » Izlasci » Sport » Bejzbol: Evropsko prvenstvo B grupe u julu u Beogradu

Bejzbol: Evropsko prvenstvo B grupe u julu u Beogradu

Bejzbol je sport kojem u Srbiji raste popularnost, čemu će dodatno doprineti i utakmice Evropskog prvenstva B grupe, koje će se od 24. do 29. jula igrati u Beogradu.

Seniorsko bejzbol takmičenje Starog kontinenta najveći je događaj u istoriji domaćeg bejzbola, pa da vidimo tačno o čemu je reč.

Evropsko prvenstvo deli nacionalne timove u tri grupe – A, B i C.

Timovi u grupi A su oni koji su se već kvalifikovali za finalni turnir, koji će se odigrati, ovoga puta, u Bonu i Zolingenu 2018. godine. Ima ih deset i to su Holandija, Španija, Italija, Nemačka (ove četiri ekipe su, istim redosledom, osvojile prva četiri mesta na prethodnom prvenstvu), Češka, Belgija, Francuska, Švedska, Velika Britanija i Hrvatska.

Grupa B je kvakifikaciona – u njoj je 12 timova. Posle takmičenja u Srbiji i Poljskoj u julu (6+6 ekipa) najbolja dva (osvajači prvog mesta), pridružiće se grupi A. U B grupi je i reprezentacija Srbije.

Grupa C  ima osam timova koji se takmiče između sebe. Osvajači prva dva mesta plasiraće se, ali tek za sledeće Evropsko prvenstvo, u grupu B, gde će zameniti dva najlošija tima.

U beogradskoj B grupi snage će odmeriti reprezentacije Grčke, Izraela, Švajcarske, Bugarske, Austrije i Srbije. Takmičenje otvara susret Srbija – Grčka.

Saopštenje iz Bejzbol saveza Srbije daje precizniji uvid u sastav grupe u kojoj će Srbija pokušati da stigne do prvog mesta.

Ako se zna da Grci i Izraelci igraju uglavnom sa igračima koje za turnire dovode iz američkih koledža, a da je Austrija na poslednja dva evropska prvenstva B grupe na tragičan način izgubila finalnu (1 out od ulaska u A grupu) i polufinalnu utakmicu, onda vidimo da naše igrače čeka veoma jaka konkurencija. Usput, nikako ne treba potceniti Bugarsku i Švajcarsku koje igraju veoma dobar bejzbol. Našem selektoru Kojiću predstoji šest meseci da, zajedno sa stručnim štabom u kojem će ponovo biti Bil Persi (američki stručnjak), izabere najbolje igrače i pripremi ih za spektakl u Beogradu na najbolji mogući način.

(danubeogradu.rs)