Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Za megalomane 4

Beogradska filharmonija: Za megalomane 4

U četvrtom koncertu ove sezone „namenjenom megalomanima“ Beogradska filharmonija u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u petak 3. marta izvodi dela Šenberga, Šumana i Berlioza.

Specijalni gosti su četvorica hornista iz Mađarske – Januš Benjuš, Ištvan Flamer, Bence Mesaroš i Mate Hamar, a orkestrom diriguje čuveni rumunski dirigent maestro Kristijan Mandeal, koji je već sarađivao sa Beogradskom filharmonijom.

Program
A. Šenberg – Ozarena noć
R. Šuman – Koncert za četiri horne i orkestar
H. Berlioz – Posmrtna i trijumfalna simfonija

Koncert počinje u 20 časova.

Hornisti koji će nastupiti pred beogradskom publikom predstavljaju izuzetne primere veoma uspešne tradicije školovanja za limene duvačke instrumente. Diplomci su akademija Franc List u Budimpešti (Benjuš, Mesaroš i Hamar) i Fakulteta muzičke umetnosti u Debrecinu (Flamer). Pobednici su  brojnih nacionalnih i međunarodnih takmičenja u disciplinama solo horne i kamerne muzike, a svoje iskustvo stekli su radom u brojnim značajnim simfonijskim i operskim orkestrima u Mađarskoj. Pored orkestarskog muziciranja, neguju i kamernu muziku u različitim ansamblima.

Januš Benjuš, Ištvan Flamer i Mate Hamar trenutno sviraju u orkestru Mađarske državne opere, a Bence Mesaroš u orkestru Mađarskog državnog radija.

Kristijan Mandeal, student Herberta fon Karajana i Serđijua Čelibidakea, dirigent je čija se karijera bez prekida razvija već četiri decenije.

Rođen je 1946. godine. Završio je Muzičku školu u Brašovu, nakon čega je upisao Muzičku akademiju u Bukureštu, gde je studirao dirigovanje, klavir i kompoziciju. Godine 1977 imenovan je za stalnog dirigenta Filharmonije u Targu Murešu, gde je ostao tri sezone. Od 1980. do 1987. godine bio je stalni dirigent Filharmonije iz Kluž-Napoke (Transilvanija).

U periodu od 1987. do 2009. godine Kristijan Mandeal je radio kao glavni dirigent i generalni muzički direktor Bukureštanske filharmonije i stekao zasluge za njen uspon na međunarodnoj sceni. Pored angažmana u Rumuniji, bio je umetnički direktor Severnog izraelskog orkestra iz Haife i Simfonijskog orkestra Euskadi – Baskijskog nacionalnog orkestra iz San Sebastijana, stalni dirigent Orkestra Hajdn iz Bolcana i Trenta, glavni gostujući dirigent Orkestra Hale iz Mančestera, Beogradske filharmonije i Kopenhagenske filharmonije.

Sarađivao je sa najvećim svetskim orkestrima i solistima, a kao simfonijski i operski dirigent dirigovao je na stotine koncerata u više od 36 zemalja. Njegov repertoar je veoma veliki, sa posebnim fokusom na muzici 19. i ranog 20. veka. Rukovodio je više od šezdeset premijernih izvođenja kompozicija rumunskih i stranih autora, među kojima su neke bile posvećene upravo njemu. Neumoran je promoter Žorža Eneskua, čiju je muziku popularizovao širom sveta.

Na više od 25 kompakt diskova, sa preko 50 naslova, objavio je šesnaest albuma sa Filharmonijom Žorž Enesku, uključujući i kompletan orkestarski opus Bramsa na devet albuma, kao i kompletan orkestarski opus Žorža Eneskua na sedam albuma. Takođe, izdao je šest Di-Vi-Di albuma sa Filharmonijom Žorž Enesku.

Kristijan Mandeal je uvršten među deset najuticajnijih Rumuna i nagrađen najvećim državnim počastima za rad i službu u oblasti kulture.

(danubeogradu.rs)