Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Dan zaljubljenih, u svakom slučaju
Obavezno proslavite Dan zaljubljenih
Obavezno proslavite Dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih, u svakom slučaju

Sveti Trifun, ili Sveti Valentin, ili Dan zaljubljenih… Trebalo bi da slavimo, bilo kojim povodom, pošto februar nije samo jedan sumoran mesec između prazničnog januara i prolećnog marta. Od nas zavisi kakav će zaista biti.

Mnogi se, ipak, pitaju…

Da li 14. februara obeležavati Svetog Trifuna, kojem je ovaj dan posvećen u pravoslavnom kalendaru, u vinogradima i uz čašu vina?

Ili prihvatiti običaje zapadnoevropske kulture, koja je dan u svom crkvenom kalendaru, posvećen Svetom Valentinu – u 14. veku proglasila za Dan zaljubljenih?

Hajde da se pozabavimo činjenicama.

Dilema „katolički ili pravoslavni svetac“ u ovom slučaju potiče iz previđanja istine, odakle najveći broj naših deoba stiže.

Sveti Trifun i Sveti Valentin živeli su sredinom istog, trećeg veka, a podela hrišćanske crkve na pravoslavnu i katoličku dogodila se u 11. veku. Takozvani „veliki raskol“ (1054. godine) ima svoje daleke korene u deobi Rimskog carstva na Zapadno i Istočno na samom kraju četvrtog veka (395. godine), ali i to se desilo više od sto godina posle stradanja, za istu hrišansku veru, Svetog Trifuna i Svetog Valentina.

Evo još nekoliko podataka.

Sveti Valentin je bio hrišćanin, episkop, iscelitelj, koji je živeo oblasti današnje centralne Italije. Pogubljen je 273. godine, odsecanjem glave, pošto su pod njegovim uticajem podanici Rimskog carstva u sve većem broju prihvatali hrišćanstvo.

Sveti Trifun je na identičan način stradao 250. godine u Frigiji (teritorija današnje Turske), pošto nije hteo da se odrekne vere. Skromni guščar koji je doveden u Rim kako bi od duševne bolesti izlečio ćerku cara Gordijana, sve carske darove podelio je siromašnima, i posvetio se molitvi.

Zašto bi dvojica svetaca, u svoje vreme iste hrišćanske vere i proganjani od istog neprijatelja, bili danas, više od hiljadu i sedam stotina godina kasnije, predmet našeg spora?

***

Kada dakle, sada i ovde, odbacimo mogućnost da bilo koja organizacija (crkvena, politička, medijska…) utiče na nas svojim naknadno usvojenim pravilima i tumačenjima, ostaje nam…

Dan zaljubljenih

Predlažemo sledeće.

Oni koji ne žele da obeleže Dan zaljubljenih 14. februara – neka izaberu neki drugi datum, pre ili kasnije, ali neka ga proslave obavezno. Uz vino…

… zato što je zaljubljenost veoma vredno, lepo, i svima važno, misteriozno i neuhvatljivo lično osećanje…

… zato što je zaljubljenost najuzbudljivija kad je obostrana…

… zato što je zaljubljenost čudna – ponekad nam uopšte nije jasno kako je moguće da se dogodila baš ta, konkretna…

… zato što zaljubljenost nije isto što i ljubav…

… zato što zaljubljenost izmiče istraživanjima naučnika…

… zato što zaljubljenost nije stanje u kojem se nalaze samo mladi…

… zato što upravo zaljubljenost ne poznaje granice i nacije, verske, kulturne, rasne i sve druge razlike, da ne nabrajamo…

… zato što se zaljubljeni više smeju…

… i zato što zaljubljeni postaju otvoreniji, opušteniji, bolji i lepši ljudi.

(danubeogradu.rs)