Naslovna » Izlasci » Izložbe » Februar 2017: Aktuelne izložbe u Beogradu
Izložbe: Ivan Bon - Zvuci kosmosa (DOB)
Izložbe: Ivan Bon - Zvuci kosmosa (DOB)

Februar 2017: Aktuelne izložbe u Beogradu

Predstavljamo aktuelne izložbe u Beogradu tokom februara 2017. godine.

* Opise izložbe koje su počele u januaru ili ranije potražite OVDE.

»»» Kuća legata (Knez Mihailova 46)
Do 5. aprila
Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite
Više informacija:
kliknite ovde

»»» Istorijski muzej Srbije (Trg Nikole Pašića 11)
Do septembra
Dve izložbe: „Srbija 1915-1916“ i gostujuća izložba solunskog Muzeja vizantijske kulture „Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun“) realizuju se u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.
Više informacija:
kliknite ovde

»»» Galerija Prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemegdan 5)
Od 9. februara do maja 2017.
Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu
Više informacija:
kliknite ovde

»»» Galerija SANU (Knez Mihailova 35)
1. februar – 2. april
Izložba „Slikari / Ratnici / Svedoci“
Predstavljeno je više od stotinu slika službenih ratnih slikara, isto toliko fotografija službenih fotografa srpske vojske, dopisnika i fotoamatera, ali i slikarki, dobrovoljnih bolničarki, kao i dela drugih umetnika učesnika u ratu, bilo u svojstvu vojnih obveznika ili dobrovoljaca. Ovakva postavka oslikava veliku, raznorodnu i dinamičnu umetničku scenu u Srbiji početkom 20. veka, sazdanu na nemogućoj kontradiktornosti. U kataklizmi ratnog vihora i stradanja dogodio se umetnički procvat dostizanjem vrhunaca slikarskog stila u izbeglištvu – specifičnog srpskog impresionizma.
Autor celokupnog projekta je Žana Gvozdenović. Autor segmenta o ratnim fotografijama Milena Marjanović, a dizajn projekta potpisuju Nenad Marković i Andreja Nježić.

»»» Dom omladine Beograda (Makedonska 22)
Do 18. februara
Ivan Bon: Zvuci kosmosa
Saradnici na projektu: Edi Bon, doktor nauka, naučni saradnik u Astronomskoj opservatoriji i Milan S. Ćirković, doktor nauka, naučni savetnik u Astronomskoj opervatoriji. Ovaj projekat je zamišljen kao kreativni spoj nauke i umetnosti. Baziran je na nedovoljno poznatoj činjenici da radio prijemnici mogu primati signale iz svemira, ako je radio prijemnik podešen van frekvencije na kojoj se nalazi emisija zemaljskih radio i TV stanica, u kom slučaju prijemnik prima radio šum iz drevnih epoha veoma blizu Velikom prasku.

»»» Muzej primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18)
9. februar (19.00) – 15. mart
Izložba savremenog nordijskog stakla: Dodir stakla
U nordijskim zemljama, gde svetlost diktira uslove života, staklo ima poseban značaj. Izložba „Dodir stakla“ rezultat je saradnje ustanova kulture i Ambasade Danske, Norveške, Švedske i Finske, a radove brojnih autora ugostiće Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Muzej Vojvodine u Novom Sadu.
kliknite ovde

»»» Kulturni centar Beograda
9. februar – 9. mart
– Galerija Artget: Srđan Veljović – Devedesete
Foto-projekat Devedesete, nastajao je u periodu vladavine Slobodana Miloševića, od 1987. godine pa sve do 2000. godine i potonje političke promene i tranzicije. U svojevrsnoj hronici događaja, pojava i situacija, Veljović nastoji da zabeleži opštu sliku društva suočenog sa dramatičnim promenama, od svakodnevice svog neposrednog životnog i porodičnog okruženja do određenih kolektivnih prostora / zona ili malih pojedinačnih gestova nepristajanja, borbe i otpora politikama koje su nas sve zajedno uvele u okolnosti permanentnih kriza, nestabilnosti i neizvesnosti.

9. februar – 9. mart
– Likovna galerija: Ivanka Prelević – U snu san
„Višedecenijska praksa umetnice koja radi site specific intervencije u spoljašnjem prostoru i potreba da se taj rad dokumentuje i prezentuje u izlagačkom prostoru, predstavlja umetnički pokušaj usaglašavanja spoljašnjeg i unutarnjeg prostora u novonastalim galerijskim instalacijama. Kroćenjem eolskih snaga i puštanjem oblaka u prostor galerije u kome egzistiraju materijalizovani snovi i teške metalne misli na uzglavlju postelje, Vana Prelević pokušava da pomiri realnost i utopijske snove, kao i težnju za uspostavljanjem izgubljene harmonije između čoveka i prirode…“ (deo teksta Bojene Burić iz kataloga izložbe)

9. februar – 9. mart
– Galerija Podroom: GIF i gradovi
Izložba predstavlja odabir radova vizuelnih umetnika, arhitekata i asocijacija koji koriste ovaj format za prezentaciju i dokumentaciju svojih praksi ili kao umetnički medij. Ovo je jedna od izložbi u okviru dugogodišnjeg istraživačko-kustoskog projekta „GIF: vizuelna praksa kao kritika“ koji se fokusira na pozicioniranje animiranog GIF-a u teoriji i istoriji umetnosti, arhitekture, muzeologije i medija. Izložba se tematski orijentiše na GIF-ove koji su u vezi sa prostorom, politikama prostora, socijalnim stanovanjem, istorijom i teorijom arhitekture.

»»» Galerija Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27)
Do 11. februara
Mira Antonijević: Prozori

»»» Bartselona (Belgrade Design District, I/lok. 96)
Do 4. februara
Đorđe Odanović: Stereometrički principi

6. (19.00) – 18. februar
Narnya Imbrin: Naked truth
Narnija Imbrin serijom autoportreta pronalazi balans u igri emocija. Ona prodire u sopstvenu erotičnost, ogledajući se s druge strane ogledala kroz antiherojstvo i (de)mistifikaciju višemislenih poruka koje šalje, spakovanih u noir estetiku likovnog, izražavajući kroz naglašenost senki ženu koja dominira njenim bićem, na granici militantnog, pohotno čulnog, ekstravagantnog, ali opet tako velvetovski suptilnog i čednog…

MPU: Dodir stakla
MPU: Dodir stakla

»»» Muzej istorije Jugoslavije (Botićeva 6)
Do 31. maja
Izložba „Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“.
Više informacija:
kliknite ovde

»»» Galerija Haos (Dositejeva 3)
Do 11. februara
Velčo Velčev – nove instalacije

14. februar (20.00) – 11. mart
Goran Vitanović – izabrani radovi
Bez ulepšavanja, Vitanović čoveka predstavlja kao zver, kao izvitoperenu životinju u duševnom i fizičkom bolu. Autor se bavi iskonskim ljudskim borbama i retko uvodi motive iz savremenog života. Koncentriše crtež na jednom delu papira da bi poput velikog praska u nekom sledećem trenutku ispunio belinu… (Aleksandra Mirčić)

»»» Umetnički prostor U10 (Kosovke devojke 3)
2. februar (19.00)
Natali Štirniman i Stefan Stojanović: Triptych Performance
Performans-instalacija će biti predstavljen u tri dela: u Kaliju (Kolumbija), Beogradu (Srbija) i Cirihu (Švajcarska). Projekat je razvijen tokom šest nedelja umetničke rezidencije u Sin Espasio – nezavisnom umetničkom prostoru u Kaliju, u Kolumbiji. Publikacija o projektu biće objavljena u Edition Plokare u Bilu, u Švajcarskoj. Prvi deo projekta je predstavljen u amfiteatru Muzeja savremene umetnosti La Tertulia u Kaliju (7. januara 2017), a treći deo projekta će biti predstavljen u umetničkom prostoru Tart u Cirihu (9. februara 2017).

9. (19.00) – 25. februar
Grupna izložba „IScream“
Ova izložba aktuelizuje problem „pojedenih“ želja, potreba i strahova, i suočava sa pitanjima: šta nas izjeda, šta hrani, a čega smo gladni, neminovno nametajući i pitanja da li je osećaj „sitosti“ uopšte dostižan, ili se eskapizam uporno traži u metaforičnim poslasticama – lepo upakovanim, primamljivim proizvodima bez imalo nutritivne vrednosti, koji pružaju trenutno zadovoljstvo? Ispitujući prirodu dihotomija unutrašnjost-spoljašnjost, sopstvo-drugost, pojedinac-društvo, Iscream predstavlja rezultat ospoljavanja emocija pri čemu se intrasubjektivno pretvara u intersubjektivno, ilustrujući pritom činjenicu kako se unutrašnja bol, koja bi se inače manifestovala krikom, zatrpava i guši uz pomoć umetnosti čime se, paradoksalno, progovara.

»»» KC Grad (Braće Krsmanović 4)
6-19. februar
Emilija Radojičić i Mario Kolarić – Titraj
„Titraj“ je treća kolaborativna izložba ovog umetničkog para iz Beograda. Oni uz svoje sopstvene umetničke prakse od 2011. godine realizuju i kolaborativne nastupe, a svako ko je bar jednom posetio KC Grad imao je priliku da vidi njihov zajednički mural koji krasi stubove u prizemlju.

20. februar (20.00) – 3. mart
Sonja Lundin – Dobro drvo
Svoje slikarstvo umetnica bazira na ekspresiji, boji a koncept na intimizmu i introspekciji. „Dobro drvo“ je nostalgična i sentimentalna izložba koja skreće pažnju njeno kolebljivo razumevanje pojma dom i stalno propitivanje kako zamrznuti osećaj pripadnosti. Osnovnu temu postavke čine toplina i sigurnost nastale kroz samospoznaju koju ima samo osoba sa čvrstim korenima. Postavku čine slike i crteži, koji će biti zaokruženi simboličnom instalacijom, tako da povežu grad Beograd sa širom slikom koju autorka nastoji da prikaže. Izložba je prodajnog karaktera.

»»» Galerija Singidunum (Knez Mihailova 40)
1. (19.00) – 13. februar
Elda Stanković: Doktorski umetnički projekat
Umetnica kaže: „U doktorskom umetničkom projektu „U očima zvijezde nosi, na dlanovima ruže – Reprodukovanje reprodukcije u odsustvu originala; grafički dizajner u ulozi konzervatora i restauratora“ bavila sam se problemom reprodukovanja reprodukcije u odsustvu originala na konkretnom primeru – tapiseriji Vanje Žanko, U očima zvijezde nosi, na dlanovima ruže. Na osnovu crno-belih i kolor fotografija lošeg kvaliteta, originalnih crteža umetnice, sećanja i znanja njene porodice i moje intuicije, koja se gradila odrastanjem uz radove Vanje Žanko, nisam pravila očekivanu, već netipičnu reprodukciju pomenutog dela“…

17. februar – 2. mart
Dragoljub Zamurović – Dva projekta
Autor najavljuje: „U prvoj grupi nalaze se apstraktne fotografije koje se prilično razlikuju od uobičajenih apstraktnih fotografija. Ne fotografišem postojeće objekte već one koje prethodno sam stvorim. Inspiracija najčešće dolazi od klasične muzike. Drugi projekat je „Beograd, četvrta dimenzija“. U pitanju je jedan moj novi eksperimentalni projekat u kome želim da u fotografiju uvedem četvrtu dimenziju – vreme. Fotografija obično ima dve dimenzije, a iluziju treće postiže perspektivom“…

Galerija '73: Zoran Tešanović - Zoomorfi
Galerija ’73: Zoran Tešanović – Zoomorfi

»»» Galerija ’73 (Požeška 83a)
9. (19.00) – 21. februar
Zoran Tešanović – Zoomorfi
„Slikarstvo Zorana Tešanovića u ovovramenoj poplavi površnosti i improvizacije, svojim visoko kultivisanim likovnim jezikom i estetičkom izbirljivošću vraća veru u slikarstvo. Na slikama Zorana Tešanovića, nastalim poslednjih nekoliko godina, prepoznajemo duh i osnovnu ideju sa predhodnih radova, ali su oblici pretrpeli izvesnu sadržajnu i likovnu metamorfozu. Unutar zahtevnog slikanog prostora centralni deo zauzima velika zoomorfna figura. Ponuđene oblike umetnik je obradio koristeći misaonu operaciju apstrahovanja i na taj način odvojio bitno od nebitnog. Tešanović insistira na plemenitoj materijalizaciji, i ekspanziji hromatike, a u građenju plastične strukture pokazuje antikvarski afinitet. Stilizacija dominira ovim delima, gde su u čudesno dekorativnim kompoziciskim aranžmanima objedinjeni figuracija i geometrisko-organični oblici, koji su zapravo oblici iz prirode, ovde sublimirani do simbola. Ove slike nose visoku likovnu estetiku“. (Jasmina Tutorov, istoričar umetnosti)

»»» Mala galerija ULUPUDS (Uzun Mirkova 12)
Do 7. februara
Izložba slika malog formata

Od 10. februara (19.00)
Dejan Matić – Nakit
„Nakit koji izrađujem je od drveta, prirodnog materijala koji ima svoju pozitivnu energiju kako na okolinu tako i na ljude. Oblici ruše streotipe svakodnevice u masovnim proizvodnjama, tako da za moja dela mogu slobodno da kažem da su unikatna. Težeći da pomirim tradicionalno sa modernim, ostavljam svoj pečat u srpskoj umetnosti“, kaže umetnik.

»»» Galerija Remont (Maršala Birjuzova 7)
Do 10. februara
Nikola Džafo: Večera za zeca

13. februar (19.00) – 3. mart
Marija Nikolić – Horizonti
Ovo je prva samostalna izložba mlade beogradske umetnice Marije Nikolić, studentkinje master studija slikarstva u klasi profesora Milete Prodanovića na FLU. Projekat sadrži tri različita segmenta koje objedinjuje tema društvenog delovanja u okviru različitih prostora – instalacija „Laboratorija duševna“, video „Providni snovi“ i multimedijalna celina „RTB Bor“.

»»» Muzej Zepter (Knez Mihailova 42)
Izložba „Akvizicije u 2016“.

»»» DKSG (Bulevar Zorana Đinđića 179)
Do 18. februara, Velika galerija
Prošireno polje: Treća smena

1-14. februar, izložba knjiga u holu biblioteke
Rastko Marković: Dubrovačka književnost
Renesansni i barokni pesnici iz ovog čuvenog grada – države pisali su o ljubavi i istoriji naših krajeva i junaka. Dubrovačka književnost predstavlja najviše domete renesansnog stvaralaštva među Južnim Slovenima.

14-28. februar, izložba knjiga u holu biblioteke
Rastko Marković: Stara primorska književnost
Duž čitave istočne jadranske obale u doba renesanse i baroka cvetala je književnost, pre svega poezija. Po ugledu na italijansku, ali sa domaćim motivima.

14. (19.00) – 28. februar, Galerija
Tamara Branković: Tu negde
Tragajući za čarobnim skrivenim mestom, autorka pažljivo kreira autentičnu vizuelnu sintaksu jednog grada. Osluškujući vetar i pulsacije, posmatrajući ulice, fasade, krovove, ona stvara živopisan i personalan urbani pejzaž. Silueta grada postaje osnovno polje istraživanja i eksperimentisanja, tematski okvir u kome se autorkino stečeno scenografsko iskustvo vešto preusmerava u likovno oblikovanje arhitektonskih elemenata. (Jelena Gagić – iz teksta u katalogu izložbe)

22. februar (19.00) – 4. mart, Velika galerija
Zimska izložba likovnog studija za mlađi uzrast
Izloženi radovi dece, nastali od septembra 2016. do februara 2017. godine, otapaju ledenu zimu i donose proleće u DKSG!

Izložbe: Tamara Seničić - Bitnost nebitnog (Galerija Hadži)
Izložbe: Tamara Seničić – Bitnost nebitnog (Galerija Hadži)

»»» Galerija Atrijum (BGB, Knez Mihailova 56)
Do 11. februara
Izložba slika i crteža iz kolekcije BGB

14. februar (19.00) – 4. mart
Zdravko Velovan – Tragovi postojanja (akvareli)

»»» Prodajna Galerija Beograd (Kosančićev venac 19)
9. (19.00) – 27. februar
Đorđe Sokolovski – Unutrašnja citadela

»»» Galerija ULUS (Knez Mihailova 37)
Do 23. februara
Marko Kusmuk – Initium (slike)

»»» Savsko šetalište (Kalemegdan)
Do 31. marta
Plakati Yu filma (42 panoa)
Autori izložbi su dr Mirko Peković, muzejski savetnik, naučni saradnik Vojnog muzeja, i Olivera Vučković, istoričar, rukovodilac Službe za programsku delatnost JP „Beogradska tvrđava“. Posetioci Beogradske tvrđave biće u prilici da se upoznaju sa istorijom razvoja jugoslovenskog filma i najznačajnijim delima, kao i sa vrednošću filma kao istorijskog dokumenta, kroz predstavljanje nekadašnjeg filmskog reklamnog materijala.

»»» Galerija Hadži (Hadži Milentijeva 70)
Do 3. februara
Jelena Dunđerski – Elementi mog postojanja

4. (20.30) -16. februar
Tamara Seničić – Bitnost nebitnog
Arhivski postupak „Bitnost Nebitnog“ sastoji se od serije fotografija podnih, gaznih površina, jednom rečju tla, bilo kojih fizičkih tj. materijalnih osobina. Zajednička karakteristika svih fotografija se ogleda u nemogućnosti identifikovanja mesta koje je fotografija zabeležila…

»»» Legat Čolaković (Rodoljuba Čolakovića 2)
Do 13. marta
Izložba „Ćutanje kamena“
Predstavljene su 33 skulpture u kamenu iz Zbirke skulpture Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa idejom da se pre svega istaknu mogućnosti umetničkog izraza kamena; prikažu neka od najznačajnijih dostignuća u modernoj i savremenoj umetnosti kojima je sam kamen bio podsticaj za oblikovanje; kao i da se ukaže na biće kamena, njegovu vanvremenost, ali i savremenost kao materijala u skulpturi.

»»» CZK „Vlada Divljan“ (Mitropolita Petra 8)
9. (18.00) – 16. februar
Emigrantske razglednice – Ovde nismo, a tamo nas nema…
Izložba fotografija predstavlja momente i prizore iz Praga, viđene očima emigrantkinje iz Srbije koja se, poput mnogih iz bivše Jugoslavije, početkom devedesetih, odselila u Češku. Ovo je lična priča autorke, ispričana u tridesetak snimaka, nastalih 2004. godine. Početkom devedesetih godina, Prag postaje ekonomski atraktivan emigrantima iz mnogih zemalja. Osim Vijetnamaca, Ukrajinaca, Rusa, Slovaka i Amerikanaca, u njega se neprekidno slivaju mladi ljudi iz Hrvatske, Srbije i Bosne. Svi u potrazi za boljim životom. Sami „Jugoslavci“ (kako Česi nazivaju ljude sa teritorije bivše Jugoslavije) se različito snalaze i osećaju u novoj sredini. Autorka fotografija Snežana Nikolić provela je 16 godina u emigraciji u Pragu. Izložene su prve fotografije života u novoj zemlji.

»»» Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14)
Od 12. februara (14.00)
Grupna izložba „Nije baš kalabaš…“
Radovi srednjoškolaca nastali su tokom raspusta na kreativnim radionicama keramike.

»»» Umetnička galerija Stara kapetanija (Kej oslobođenja 8, Zemun)
8. (19.00) – 19. februar
Katarina Stojić – Ludi, ludi grad
Na svojoj devetoj samostalnoj izložbi Katarina Stojić predstaviće publici dvadeset slika u kombinaciji akrila i drugih materijala na platnu, nastalih tokom 2016. i 2017. godine. Predstavljaju izmaštane gradske prostore čije je polazište jedan stvarni grad – Pariz, a u kojima invetivna kompoziciona rešenja, perspektiva, crtež i boje doprinose autentičnom viđenju gradske atmosfere.

22. februar (18.00) – 5. mart
Sretko Divljan – Uljani pasteli
„Sretko posebno voli liniju, jer je linija misao. Linija je munja. Linija je nervatura. Linija i kontrolisana i nekontrolisana, u oba slučaja trag energičnog traganja. Zabeležena brzina i žustrina. Putanja otkrivanja i otkrovenja. Žurba da se uhvati ono posebno stanje i osećanje. Dinamična, jaka, napeta, moćna. Kopanje, bolje reći oranje po papiru, kao brazde u njivi. Ili ožiljci. A može biti i nežna, osetljiva, elastična. Naravno, Sretku je boja od suštinske važnosti. Njegova paleta je sveža, opora, kao šljiva, kao trava, nebo, krv, bundeva, sunce, zemlja, raznobojna tkanica, elementarna, hrabra i svrsishodna. Upotpunjena armaturom crnog i belog crteža, i mrežama linija, i belinama koje su izuzetno važne i aktivne i jednače se sa svetlošću. I kao puno i prazno, belina ispred, na, iza papira“. (Biljana Vuković)

»»» Galerija Štab (Crnogorska 10)
Utorak, 14. februar (19.00)
Slavimir Stojanović Futro – Futro Design Annual Report 2016
Jednovečernja izložba na kojoj je prikazana selekcija projekata nastalih tokom 2016. u Futro Design studiju, specijalizovanom za grafički dizajn, brending i ilustraciju.

»»» Dvorana KCB (Kolarčeva 6)
16-19. februar
Trejnspoting: Pa šta ste radili… ovih 20 godina?
U okviru festivala PlayUK, u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane KCB biće otvorena ova izložba. Naziv je inspirisan replikom koja otvara nastavak filma, pri susretu glavnih junaka koji se u međuvremenu nisu videli. Izložba preispituje fenomen čuvenog filma, kao i njegov uticaj na publiku u Srbiji. Izložbu organizuju British Council i KCB, a sadržaće originalne fotografije iz oba filma, kao i memorabilije vezane za film.

»»» Blok galerija (Jurija Gagarina 221)
10. (19.00) – 22. februar
Izložba radova Mirjane Marinšek Nikolić.

»»» Grocka (GO Grocka, Vrčin i MZ Kaluđerica)
Opština – 10. februar (15.30), Vrčin – 10. februar (17.00) i Kaluđerica – 11. februar (19.00)
Izložba „Vino i ljubav“
Biće obeležen Dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara.

(danubeogradu.rs)