Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Rođendan džeza od 24. do 26. februara

Festival Rođendan džeza od 24. do 26. februara

Jedanaesti festival Rođendan džeza Akademije 28 biće održan od 24. do 26. februara u Nemanjinoj 28.

Jedinstvena kulturna manifestacija u svetu, ove godine obeležava najveći jubilej od postojanja ovog muzičkog pravca: stogodišnjicu od izdavanja prve gramofonske ploče sa zvukom džeza.

Stoti Rođendan džeza biće svečano otvoren u petak, 24. februara u 19.00, izložbom autentičnih džez fotografija srpskih džez festivala, pod nazivom „Srbija na džezu“.

U okviru muzičkog programa festivala koji će otvoriti eminentni srpski džez klavirista, Miloš Miša Krstić, istog dana od 22.30, u Klubu Akademije 28 nastupiće Jovan Maljoković Balkan Salsa Bend sa ekskluzivnim gostom iz Rusije, džez saksofonistom Olegom Kireyevim.Za dž

Subota, 25. februar, rezervisana je za koncert jednog od najinventivnijih i najperspektivnijih autorskih sastava sa ovih prostora, bend Fish in Oil, koji će nastupiti od 22.30.

Rođendan džeza – spektakl!

Centralna proslava ovogodišnjeg jubileja održaće se u pozorišnoj sali Akademije 28, u nedelju 26. februara od 20.00, upravo na dan kad je izdata prva džez ploča pre punih 100 godina.

Biće to pravi muzičko-scenski spektakl u izvođenju Beogradskog diksilend orkestra, jedine institucije tradicionalnog džeza na Balkanu.

Sa njima nastupa dvanaestočlani plesni ansambl, The Dixie Dance Show, gudački kvartet Take 4 i neki od eminentnih džez umetnika prestonice. Svečanosti će prisustvovati visoke zvanice iz domena kulture, umetnosti i diplomatskog kora.

Festival će zatvoriti beogradski sastav Hot Club of Belgrade, velikim klupskim koncertom u nedelju 26. februara od 22.00.

Ulaz na festival i prateće programe biće, kao i svake godine, besplatan.

Rezervacije mesta za koncerte u Klubu – 3619-342. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.