Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » MCF Megacom film vlasnik Dvorane Doma sindikata
Dom sindikata (foto: Shutterstock)
Dom sindikata (foto: Shutterstock)

MCF Megacom film vlasnik Dvorane Doma sindikata

Novi vlasnik Dvorane Doma sindikata odnedavno je MCF Megacom film, objavio je Blic.

Sve čisto i legalno, iako bez javnog konkursa ili tendera. Naime, celokupno zdanje Doma sindikata, koje je najvećim delom dato u zakup, i dalje je u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS). Međutim, promene su se dogodile u Privrednom društvu „Dvorana Doma sindikata“ d.o.o. koje je decenijama već zakupac dvorane. Ono je maju 2016. otišlo u stečaj, da bi sada dobilo novog vlasnika, jednog od nekadašnjih poverilaca – MCF Megacom film.

– Na osnovu usvojenog plana reorganizacije i spasavanjem stečajnog dužnika, izbegnut je bankrot i zatvaranje, otpuštanje svih zaposlenih i prodaja imovine i promena namene samog prostora Dvorane Doma sindikata – objašnjava Igor Stanković, vlasnik MCF-a.

O promeni „glave kuće“ nije bilo mnogo reči u javnosti, ali čini se da je sala na Trgu Nikole Pašića u dobrim rukama i daleko od toga da podeli sudbinu kultnih prestoničkih bioskopa koji su propali ili dobili novu namenu.

MCF vlasnik Dvorane Doma sindikata
MCF vlasnik Dvorane Doma sindikata

U holu dvorane juče smo zatekli užurbane majstore i Zorana Stankovića iz MCF-a, koji nam je pokazao kako će ustanova sa višedecenijskom tradicijom da parira modernim bioskopima.

– Želimo da sačuvamo identitet ovog mesta, ali i da obezbedimo sva poboljšanja koja godinama nisu sprovedena, od biletarnice koja se nalazi napolju, do kokica koje nisu mogle da se kupe unutar objekta – kaže Zoran, koji nas je poveo i do bioskopske sale, gde se u tom trenutku puštala „Zona Zamfirova“, da bi pokazao i koliko je bitno da se nešto promeni i na samoj projekciji jer je film bio žuto-narandžast.

Lokacija u samom centru grada i modernizacija biće povoljan vetar za ljubitelje sedme umetnosti.

– Ovaj prostor neće podeliti sudbinu zatvorenih i ruiniranih bioskopa i drugih sala u centru Beograda. Iako smo privatna firma, branićemo javni interes – tvrdi Igor Stanković.

• Od četiri manje sale u planu je da se naprave još dve manje, dok će velika biti renovirana, dobiće nova sedišta i platno.
• Kako ističu iz „MCF Megakom filma“, ovo će biti prva adaptacija prostora još od 1978. godine, a promene će, ali manje, pretrpeti i grandiozni hol.
• Novi zakupci imaju želju da FEST ponovo vrate pod okrilje Doma sindikata, ali i da se u ovoj dvorani održavaju najprestižniji koncerti.

 

Ko je Igor Stanković?

Priznati filmski distributer, Igor Stanković od ministra kulture Francuske odlikovan je ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza. On je direktor Festivala autorskog filma, osnivač Kids festa, dobitnik plakete Jugoslovenske kinoteke…

Poreklom je iz Uroševca, a Ekonomski fakultet je završio u Prištini.

Istorija duga 60 godina

Dvorana Doma sindikata ove godine će proslaviti šest decenija postojanja, pošto je, iako nedovršena, svečano otvorena 13. juna 1957.

Sve do izgradnje Sava centra u njoj je organizovan Fest, a u aprilu 2013. Vlada Srbije je kompletnu zgradu Doma sindikata proglasila za spomenik kulture.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.