Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Mostar Sevdah Reunion 7. marta u Sava centru

Mostar Sevdah Reunion 7. marta u Sava centru

Čuveni mostarski muzički sastav Mostar Sevdah Reunion pred beogradskom publikom je u Velikoj dvorani Sava centra u utorak 7. marta od 20 časova.

Sevdah i sevdalinke u modernim aranžmanima proslavili su širom sveta jednu od najpoznatijih balkanskih grupa, koja u svom repertoaru neguje rok, džez i bluz obrade tipičnih bosanskih sevdalinki, što zvuči neverovatno dobro.

Najavljeno je izvođenje starih i novih numera i najvećih hitova sa kompilacije “Kings of sevdah”, koja je u “live” verziji nedavno izdata i čija je promocija po evropskim gradovima u toku.

Mostar Sevdah Reunion nastao je krajem devedesetih godina u Mostaru, po ideji producenta Dragog Šestića. Tokom 17 godina oni promovišu muziku Balkana širom sveta. Dali su novu energiju, emociju i doživljaj pesmama poput Čudna jada od Mostara grada, Što te nemaZapjevala sojka ptica, U lijepom gradu Višegradu, Snijeg pade na behar voće, Moj dilbere i mnogim drugim. Do sada su izdali devet albuma, na kojima su sarađivali sa zvezdama iz regiona, interpretirajući bosanske ljubavne pesme u džez, bluz, etno, kantri i rok aranžmanima.

Raznovrsnost stilova i zvuka u izvođenju vrsnih muzičara ovaj sastav izdvaja i čini posebnim. Učestvovali su i na preko sto world music i džez festivala širom sveta, a bili su nosioci i glavna tema četiri filma i brojnih televizijskih emisija. Pomenimo nastupe u Queen Elizabeth Hall-u i Barbican Center-u u Londonu, Concertgebouw-u u Amsterdamu, Konzerhauz-u u Beču, u dvorani Kremlj drzavnog teatra u Moskvi, Palati umetnosti u Budimpešti, na North Sea Jazz Festivalu, Nice Jazz Festivalu, WOMAD festivalu…

Sa poslednjim studijskim albumom “Tales From A Forgotten City” (Priče iz zaboravljenog grada) i izlaskom istoimenog dokumentarnog filma u režiji Amira Grabusa bend je uspeo da unese i ekstra dimenziju u ceo projekat – prvi konceptualni album World Music-a. Još jednom su predstavili sevdah kao niko do sada – napravili su vremensko putovanje u doba kada su u Mostaru živela i stvarala dva najveća pesnika : Aleksa Šantić i Osman Đikić.

Ulaznice za koncert u prodaji su na biletarnici Sava centra i svim prodajnim mestima Eventima, po cenama od 900, 1200, 1500 i 1800 dinara.

(danubeogradu.rs)