Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Počeo je 45. FEST!

Počeo je 45. FEST!

Svečano otvaranje 45. FEST-a održano je sinoć u Sava centru. Ceremonija je otpočela „crvenim tepihom“ i nastavila se u velikoj dvorani.

Prvo je numeru „Filmski san“ izveo mladi glumac Slaven Došlo, uz pratnju baletskih igrača Pozorišta na Terazijama i Narodnog pozorišta u Beogradu. Koleginica Dragana Mićalović pridužila se Slavenu Došlu, kada su punoj sali Sava centra poželeli dobrodošlicu na 45. FEST – festival u najboljim godinama!

Publici su predložili da, u skladu sa sloganom ovogodišnjeg FEST-a, dobro otvori oči, jer ih čeka spektakularni vatromet žanrova i ostvarenja koja će sasvim sigurno obeležeiti filmsku istoriju.

Voditelji su podsetili publiku kako FEST treću godinu zaredom uspešno nastavlja predstavljanje svog novog koncepta, pa će se i ove godine, sada već tradicionalno, najbolji filmovi nagrađivati u tri takmičarska programa, a veliki broj regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera među prvima na planeti pogledaće upravo beogradska publika.

45. FEST: Monika Beluči i Emir Kusturica (foto: Dušan Milenković)
45. FEST: Monika Beluči i Emir Kusturica (foto: Dušan Milenković)

Na 45. FEST-u, premijerno, biće prikazano 95 filmova. U svim programima, internacionalni žiriji odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija.

Naš nagrađivani reditelj Srdan Golubović je predsednik međunarodnog žirija u „Glavnom programu“, a glumica Ksenija Marinković – predvodi žiri nacionalne selekcije „Srpski film“. Subverzivni filmovi takmičiće se u programu „Granice“, a za nagradu koja nosi ime nekadašnjeg selektora FEST-a – Nebojše Đukelića, takmičiće se filmovi iz regiona. Biće dodeljena i nagrada FIPRESCI žirija, nagrada FEDEORA žirija (udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana) kao i Politikina nagrada „Milutin Čolić“.

Voditelji i publika su se uz video podsetili svih filmskih autora koji su nas nažalost napustili u prethodnoj godini, a bez kojih ovaj festival neće biti isti. Međutim, kao što znamo, film je besmrtan, i legende žive!

 

FEST-ove nagrade

Dragana Mićalović i Slaven Došlo predstavili su ovogodišnjeg Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, idola svih generacija, glumca raznovrsnih uloga i nezaboravnog osmeha: Ljubišu Samardžića. Nagradu je u njegovo ime primila Ivona Jevtić, predsednik odbora FEST-a i Sekretar za kulturu Grada Beograda, a uručio je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a.

Izuzetna je čast za 45. FEST, nastavili su voditelji, što pred beogradsku publiku večeras izlazi izvanredni majstor lepote forme i jedan od najuvaženijih svetskih filmskih majstora. Voditelji su najavili su još jednog Beogradskog pobednika – za dosadašnje stvaralaštvo, legendarnog španskog reditelja Karlosa Sauru, kome je nagradu takođe uručio Jugoslav Pantelić.

45. FEST: Monika Beluči

Monika…

Za sam kraj i vrhunac ceremonije, na binu je izašla jedna od najlepših glumica sveta, koja pleni šarmom i raskošnim talentom, velika filmska zvezda – Monika Beluči koja tumači glavnu žensku ulogu u filmu „Na mlečnom putu“.

Na srpskom jeziku, uz osmeh, proglasila je 45. FEST otvorenim, a zatim se zahvalila publici i izjavila da je tokom snimanja filma Emira Kusturice u našoj zemlji provela predivnih nekoliko godina.

Jubilarni FEST je posle ceremonije otvaranja otpočeo svoj filmski program projekcijom filma „Na mlečnom putu“, dugo očekivanog najnovijeg ostvarenja reditelja i scenariste Emira Kusturice.

45. FEST: Monika Beluči