Naslovna » Izlasci » Akcije » I u Beogradu: Jedna milijarda ustaje
I u Beogradu: Jedna milijarda ustaje

I u Beogradu: Jedna milijarda ustaje

Danas, 14. februara, i u Beogradu će biti aktuelna globalna kampanja „Jedna milijarda ustaje“ pod sloganom „Ustani! – Prekini! – Poveži!“ koja poziva na solidarnost protiv eksploatacije žena (#Riseinsolidarity).

Od 2013. godine, „V-Day“ pokret pokušava tom kampanjom (www.onebillionrising.org) da skrene pažnju na probleme nasilja, eksploatacije i diskriminacije žena u celom svetu. Zaštitni znak događaja i kampanje u celom svetu je koreografija na numeru „Break the Chain“ (pokidaj lance).

Centar modernih veština i partneri organizovaće ovim povodom skup kod Terazijske česme od 14.00.

Po podacima Ujedinjenih nacija, jedna od tri žene za vreme svog života biva pretučena, silovana ili psihički zlostavljana. Ova statistika dovodi do poražavajućeg saznanja da je više od MILIJARDU žena na planeti svakodnevno izloženo nasilju.

Žene u Srbiji su diskriminisane i eksploatisane, posebno na tržištu rada. U velikom procentu su ekonomski zavisne, što dodatno otežava borbu protiv nasilja nad ženama.

Žene u Srbiji su 11% manje plaćene za posao istih odgovornosti.
87 odsto slobodnog vremena žene u Srbiji utroše na kućne poslove i brigu o porodici.
8 od 10 građana veruje da je ženama posao ugrožen zbog porodičnih obaveza.
Svaka druga žena u Srbiji je nezaposlena.
U 73 odsto slučajeva uznemiravanja na poslu, žrtve su žene.
Svaka druga žena u Srbiji je doživela neki oblik nasilja.
1 od 3 žene u Srbiji je doživela fizičko nasilje.
33 žene su ubijene u Srbiji u 2016. godini u porodično-partnerskom nasilju.

Od državnih institucija oranizatori globalne kampanje „Jedna milijarda ustaje“ u Beogradu traže primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i niz mera kojima će smanjiti eksploataciju, ekonomsku zavisnost i neravnopravan položaj žena u Srbiji. (danubeogradu.rs)