Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Verdijeva opera “Moć sudbine”, premijera
Đuzepe Verdi. “Moć sudbine” na repertoaru Narodnog pozorišta
Đuzepe Verdi. “Moć sudbine” na repertoaru Narodnog pozorišta

Verdijeva opera “Moć sudbine”, premijera

U Narodnom pozorištu u subotu 25. februara, na Velikoj sceni, premijerno će biti izvedena Verdijeva opera “Moć sudbine”.

Delo slavnog italijanskog kompozitora, u četiri čina, režirao je gost iz Italije Alberto Paloša, a dirigent je Dejan Savić.

U podeli su:
Aleksandar Manevski/ Mihailo Šljivić/ Strahinja Đokić (Markiz)
Jasmina Trumbetaš Petrović/ Ana Rupčić (Leonora)
Miodrag D. Jovanović/ Dragutin Matić (Don Karlos)
Dejan Maksimović/ Dušan Plazinić (Don Alvaro)
Jadranka Jovanović/ Aleksandra Angelov/ Ljubica Vraneš (Preciozila)
Nebojša Babić / Aleksa Vasić (Fra Melitone)
Ivan Tomašev/ Nenad Jakovljević/ Dragoljub Bajić (Gvardijan)
Tatjana Mitić/ Jovana Belić/ Nevena Matić (Sobarica)
Sveto Kastratović/ Mihailo Šljivić/ Strahinja Đokić (Alkade)
Darko Đorđević/ Slobodan Živković/ Stevan Karanac (Trabuko) i
Predrag Gligorić/ Miodrag Markovski (Hirurg).

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.
Scenograf je Miraš Vuksanović, kostimograf Katarina Grčić Nikolić, koreograf Dejan Kolarov, a majstor svetla Tereza Gargano.

Mateo Anselmi i Ivana Dragutinović Maričić su pomoćnici reditelja, Tereza Gargano i Ana Grigorović asistenti reditelja, Dijana Cvetković i Patrik Berns asistenti dirigenta, Jasna Saramandić asistent scenografa. Koncertmajstor: Edit Makedonska / Vesna Jansens.

“Moć sudbine” na redovnom repertoaru

Libreto za operu „Moć sudbine“, koja je praizvedena u Petrogradu, 10. novembra 1862. godine, napisao je Frančesko Marija Pjave, prema drami “Don Alvaro, ili moć greha” Angela de Saavedre, sa ubačenom scenom iz Valenštajnskog kampa Fridriha Šilera.

Verdijeva „Moć sudbine”, ponovo je, posle nekoliko godina pauze, uvrštena u redovan repertoar Velike scene Narodnog pozorišta. Premijerno izvođenje 25. februara počinje u 19 časova, a opera je naredni put na sceni 8. marta, takođe od 19 časova.

Evo šta tim povodom o čuvenom kompozitoru izjavljuje Miodrag D. Jovanović, prvak Opere koji tumači glavnu baritonsku ulogu (Don Karlos).

„Pa da nije bilo Verdija, ne bi ni opera i operska umetnost bili ono što su danas. Verdi je drugo ime za operu kao takvu! Njegova muzika je s jedne strane vrhunac takozvanog belkanta, a ujedno i početak nečega što će se kasnije nazvati verizmom u operi! Verdi je Italijan par exellance, u svakom smislu te reči! Njegova muzika je ponajbolje što je italijanski muzički genije ikada stvorio! On je bio još za života veoma voljen i poštovan od strane svojih sunarodnika, da ne kažem obožavan. Njegova muzika je obeležila italijanski XIX vek ništa manje nego što je Vagnerova obeležila isti period u nemačkoj muzici! Nije čudo da su bili vršnjaci.“

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković