Naslovna » Izlasci » Pozorište » Bitef teatar: Alan Ford, povratak otpisanih

Bitef teatar: Alan Ford, povratak otpisanih

U četvrtak 30. i petak 31. marta na sceni Bitef teatra gostuje predstava „Alan Ford, povratak otpisanih“, koju izvode Gledališče Koper iz Slovenije i sarajevski Kamerni teatar 55.

Tekst je napisao Predrag Lučić po motivima popularnog stripa Alan Ford. Predstavu je režirao Kokan Mladenović, a ova, potpuno nova verzija, kako on najavljuje “govori o izbegličkoj krizi u Evropi, demistifikaciji svih lažnih vrednosti Evrope koja pokazuje svoju zatvorenost i netoleranciju kroz industriju straha i žice, koja, ustvari, donosi ogromnu korist onim pojedincima koji na toj industriji i rade.”

Kompoziciju potpisuje Irena Popović, kostim Tatjana Radišić, scenografiju Milan Percan. Za scenski pokret zadužen je Andrew Kulešević, za dizajn svetla Jaka Varmuž, a za dizajn maski Tina Humar i Inga Mijatović.

Igraju 
Broj 1: Aleš Valič
Bob Rok (Bob Rock): Gorazd Žilavec
Alan Ford: Igor Štamulak
Sir Oliver / Superhik / Milogled Bluff / General War: Mirsad Tuka
Grunf / Herr Trinkgeld: Rok Matek
Jeremija / drugi član Evropske trojke: Davor Golubović
Debeli šef / prvi član Evropske trojke: Armin Omerović
Treći član trio: Anđela Kusić
Beppe Joseph / Patsy Al-Jusufi: Elma Juković
Narator (snimanje glasa): Boris Cavazza

Predstava je premijerno prikazana u junu 2016. godine na sceni Gledališča Koper.

Evo kratke najave, koju organizatori prenose sa portala Glas.ba

„Grupa TNT – Alan Ford u epizodi Povratak otpisanih“ naziv je predstave bazirane na kultnom talijanskom stripu, koji je (upoznajmo mlađe čitaoce) nastao 1969. godine iz pera scenariste i crtača poznatih pod pseudonimima Max Bunker i Magnus.

Ono što čini pravi fenomen u vezi s tim stripom jest činjenica: Alan Ford, prepoznatljiv po naglašenoj groteski, satiri i crnom humoru, nigdje nije postao slavan, osim u Italiji i bivšoj Jugoslaviji, a ovdje je bio čak popularniji. Svi se slažu da je za to najzaslužniji zagrebački novinar i pisac Nenad Brixy, koji je strip prevodio sa milanskog dijalekta te adaptirao u jedinstvenom jezičkom i stilskom maniru, koji nas je oduševljavao u tim godinama. Nakon što je Brixy preminuo 1984, nove epizode Alana Forda više nisu imale jednak šarm.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.