Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Flauta u Beogradu, od 21. do 29. marta
Flauta i mladi umetnici obeležiće drugu polovinu marta
Flauta i mladi umetnici obeležiće drugu polovinu marta

Flauta u Beogradu, od 21. do 29. marta

Međunarodno takmičenje Muzičke omladine u disciplini flauta, uz cenjene goste iz zemlje i sveta koji će takođe nastupiti pred Beograđanima, počinje u utorak 21. marta u Kolarčevoj zadužbini.

Devet dana takmičenja i uzbuđenja pruža najširoj publici mogućnost da uživa u besplatnim koncertima, upozna svu lepotu ovog instrumenta i glasa za najbolje.Za dž

Predstojeće, 47. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine – Beograd – Jeunesses Musicales Belgrade, posvećeno flauti, namenjeno je mladim flautistima uzrasta do 30 godina, na početku profesionalne karijere, koji dolaze iz Srbije i inostranstva.

Pored tri novčane nagrade za prvoplasirane, najavljene su specijalne nagrade – Haynes zlatna glava flaute za prvoplasiranog takmičara i Q2 Haynes flauta za najbolje plasiranog kandidata iz Srbije, studenta Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, nagrada Kolarčeve zadužbine najuspešnijem domaćem finalisti na osnovu glasova publike, nagrada Udruženja kompozitora Srbije za najbolje izvođenje dela domaćeg kompozitora, nagrada St. Nicolas School najbolje plasiranom domaćem kandidatu – kurs jezika po izboru i nagrada SULUJ – umetnički rad mr Milice Stojšić.

Svečani koncert na otvaranju

Međunarodno takmičenje Muzičke omladine biće svečano otvoreno u utorak 21. marta u 20 časova, koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Nastupiće majstori flaute članovi žirija i orkestar Camerata Serbica.

Članovi žirija su kanadska flautiskinja Suzan Hopner dobitnica prestižne kanadske muzičke nagrade Juno 2012. godine za najbolji album klasične muzike, francuski flautista Hoze Danijel Kastelon, kompozitor Ivana Stefanović, jedan od najistaknutijih bugarskih muzičara Georgi Spasov i profesor Miomir Simonović.

Od 22. marta do 27. marta planiran je takmičarski deo programa, svakog dana od 15 časova, osim u petak 24. marta kada flautisti nastupaju od 10 časova.

Finale je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u sredu 29. marta u 18 časova.

Svi finalisti će na završnom koncertu nastupiti sa Simfonijskim orkestrom Camerata Serbica i dirigentom Biljanom Radovanović.

Han Gong iz „Wm. S. Haynes Co“, čuvene kompanije poznate po najboljim flautama, je takođe u Beogradu i on će tokom takmičenja na Kolarcu biti dostupan đacima i studentima za reparacije flauta.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković