Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kolarac: Dreaming Awake, u čast Filipa Glasa

Kolarac: Dreaming Awake, u čast Filipa Glasa

U čast osamdesetog rođendana američkog kompozitora Filipa Glasa, u sredu 5. aprila u Kolarčevoj zadužbini biće održan koncert pod nazivom Dreaming Awake.

Od 20 časova, na sceni Velike dvorane, nastupiće poznate umetnice, pijanistkinje Branka Parlić, Nada Kolundžija i Nataša Penezić sa gostima – pijanistkinjom Katarinom Radovanović Jeremić i grupom “Ljubičice”.

Cena ulaznice je 700 dinara.

Program: Filip Glas i njegovi savremenici

Filip Glas (1937) – Metamorphosis No. 1 1988) / Branka Parlić

Anton Batagov (1965) – Waltz (2007) / Nada Kolundžija

Gavin Bryars (1943) – Ramble on Cortona (2010) / Nataša Penezić

Galen H. Braun (1979) – God is a Killer(2006) za klavir i traku / Nada Kolundžija

Arvo Pärt (1935) – Für Anna Maria (2006)
Meredit Monk (1942) – Ellis Island (1981) za dva klavira / Branka Parlić, Nataša Penezić

Wim Mertens (1953) – Circular Breathing (1982) / Branka Parlić

Anton Batagov – e-mol (2005) za dva klavira i timpane / Nada Kolundžija, Katarina Radovanović Jeremić, Petar Stevanović

Jacob TV (1951) – Close fight (2015) / Ljubičice

PAUZA

Filip Glas – Dreaming Awake (2002) / Branka Parlić

Etida No. 20 (2004-2015) / Nada Kolundžija

Etida No. 2 (1990-2001) / Branka Parlić

Etida No. 10 (1990 – 2001) / Nataša Penezić

Četiri stava (2008) za dva klavira / Branka Parlić, Nataša Penezić

***

Nataša Penezić je osnovne i master studije završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Svetlane Bogino. Po završetku master studija na Kraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu, upisuje doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. dr Dubravke Jovičić. Radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao nastavnik veština na Katedri za klavirski praktikum. Nastupa solistički i u kamernim sastavima u Srbiji, Rusiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji, Češkoj Republici, Italiji, Danskoj i Švedskoj. Osnivač je i zastupnik „SYNC” centra (Syncretic Young New Contemporary), udruženja čiji se rad zasniva na ideji sinkretizma muzičke i vizuelne umetnosti, a koje nastaje iz potrebe za interdisciplinarnim praksama u savremenoj umetnosti.

Nada Kolundžija, pijanistkinja, svira i istražuje savremenu muziku više od četiri decenije. Iza nje je preko hiljadu koncerata i nastupa na tri kontinenta u 25 država. Rođena je i živi u Beogradu. Učila je od profesora Ružice Radenković, Dušana Trbojevića i Zoltana Kočiša

Branka Parlić je diplomirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Olge Mihailović. Usavršavala se u klasi profesora Pariskog Konzervatorijuma Pjera Sankana na Letnjoj muzičkoj akademiji u Nici. Posvećeno se bavi muzikom francuskog kompozitora Erika Satija od 1986. kao i Novom muzikom 20. i 21. veka: minimalizmom i postminimalizmom. Njeni snimci i video klipovi emituju se na Radio i TV stanicama u regionu, kao i na britanskim TV kanalima Classic FM i C Music TV. Kao aktivni pijanista, organizator koncerata, pedagog i predavač, već dugi niz godina, posvećeno se bavi promovisanjem Nove muzike. Radi na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

(danubeogradu.rs)

 

Uređuje: Katarina Vidaković