Naslovna » Izlasci » Pozorište » Narodno pozorište: Carstvo mraka, premijera

Narodno pozorište: Carstvo mraka, premijera

U petak 24. marta u 20.30 časova na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta premijerno će biti izvedena predstava „Carstvo mraka“, po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji i adaptaciji Igora Vuka Torbice.

Pretpremijera je zakazana za četvrtak 23. mart na istoj sceni, takođe u 20.30 časova.

Uz reditelja, autorski tim čine: Molina Udovički Fotez / Tijana Grumić (dramaturzi), kostimograf Marina Medenica, autor scenografije i dizajna svetla je gost iz Slovenije Branko Hojnik (našoj javnosti poznat i po predstavi „Ivanov“ Narodnog pozorišta), kompozitori su gosti iz Hrvatske Nenad i Alen Sinkauz, izbor muzike je načinio Nenad Sinkauz, scenski govor postavlja Ljiljana Mrkić Popović, asistent scenografa je Dunja Kostić, a asistent kostimografa Olga Mrđenović. Ivana Nenadović je izvršni producent, a Nemanja Konstantinović organizator.

U podeli su: Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Ljubomir Bandović (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Nebojša Ljubišić (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).

„Carstvo mraka“, treći put

Interesantno je podsetiti na istoriju izvođenja drame “Carstvo mraka”, prvog Tolstojevog dela koje je odigrano na srpskoj pozornici.

„Carstvo mraka“ je premijerno izvedeno 18. decembra 1904. godine, u prevodu Jovana Maksimovića, i u režiji Čiča Ilije Stanojevića. Prema mišljenju teatrologa Raška Jovanovića, to uopšte nije bilo slučajno. On kaže: „Zločini prikazani u drami ‘Carstvo mraka’ bez dvoumljenja shvataju se kao zakonite posledice robijaškoga života u tmini ruskog sela, u koje nezadrživo prodire moćna i cinična vlast novca. Bilo je to zanimljivo i našim gledaocima, koji tek što su preživeli prvobitnu akumulaciju kapitala u Srbiji, koja je imala katastrofalne posledice na selu.”

Naredna premijera ovog komada održana je 15. septembra 1928. godine u režiji Jurija Ljvoviča, a u podeli su bili Žanka Stokić, Raša Plaović, Ljubinka Bobić, Nevenka Urbanova…

Treća postavka drame koju je Tolstoj napisao 1886. godine je najavljena, koju potpisuje mladi i talentovani reditelj Igor Vuk Torbica. Publika je očekuje sa nestrpljenjem.

(danubeogradu.rs)