Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » Odličan poslovni projektor – BenQ MH530

Odličan poslovni projektor – BenQ MH530

Još jedan sjajan BenQ-ov poslovni projektor je postao dostupan domaćim kupcima. Njegova oznaka je MH530 i prvenstveno je dizajniran za mala i srednja radna okruženja, kao i za edukacione centre i školske učionice. Od sličnih rešenja na tržištu izdvaja se po tome što nudi daleko viši kvalitet slike i po tome što dolazi sa setom sjajnih tehnoloških inovacija koje ga dodatno čine zanimljivim i interesantnijim svim ljubiteljima kristalno čistih i jasnih prezentacija. Preporučena maloprodajna cena mu je takođe veoma atraktivna što ga dodatno čini interesantnijom investicijom.

BenQ je MH530 projektor pozicionirao kao rešenje malo više srednje klase koje u poređenju sa sličnim projektorima može da dobije bitku na nekoliko polja: izrada, funkcionalnost i kvalitet slike. Izrada je jedna od ključnih stvari koje MH530 čini drugačijim u svojoj klasi – proizvođač se potrudio da svaki detalj bude urađen do savršenstva, kao i da finalna izrada bude takva da odmah potencijalnom kupcu stavi do znanja da nije reč baš o običnom poslovnom projektoru, već o rešenju koje ide minimum jeda korak dalje ispred konkurentskih modela. Sam projektor je veoma kompaktan, ima malu težinu (1.96 kg) i može lako da se prenese sa jedne na drugu lokaciju. Upakovan je sa svim što korisniku realno treba uključujući i mali, ali izuzetno funkcionalan daljinski upravljač.

Osnovu ovog, kao i većine BenQ-ovih biznih projekata čini DLP tehnologija poslednje generacije, visoka radna rezolucija (1920x1080p), sjajan kontrast i osvetljnje, kao i mala potrošnja energije zbog koje i nosi etiketu Eco modela. Konkretno u radu sa MH530 projektorom može da se uštedi i 40% na energiji bez značajnijih gubitaka na kvalitetu slike, što je više nego sjajno, obzirom da većina sličnih rešenja teško da nudi neki zavidan kvalitet slike u Eco modovima/radnim režimima – pojedini, čak i skuplji modeli jako često znaju opasno da bluruju sliku. Odnos stranica je očekivano 16:9, a konektivnost je za svaku pohvalu.

Pre nego kažemo nešto više o kvalitetu slike par rečenica samo o DLP tehnologiji. Tehnologija Digital Light Processing (DLP), koja je dobitnik nagrade 2015 Academy Award of Merit (sa statuom Oscar), vodeća je tehnologija za projekciju i koristi se u 90% digitalnih bioskopa u svetu i 100% IMAX bioskopa. DLP je sa učešćem većim od 50% dominantna tehnologija na tržištu projektora/projekcije slike, a BenQ je vodeća tržišna marka među DLP projektorima, sa modelima vrhunskih performansi kao što je MH530. Neverovatno trajna mikroogledala DMD čipa u ovom projektoru, kao i praktično zapečaćeni DLP mehanizam omogućavaju MH530 modelu da izdrži zub vremena bez gubitka na kvalitetu slike. Eliminišući nakupljanje prašine i oštećenja izazvana toplotom, MH530 daje sjajnu sliku iz godine u godinu i ostaje kao nov jednostavnom zamenom lampe .

Tehnološki gledano ovo je jedan od onih veoma, veoma naprednih projektora. Krase ga brojne tehnologije, počevši od SmartEco inovacije. Nudeći niske ukupne troškove vlasništva i optimizovanu projekciju kroz dinamičnu uštedu energije, beskompromisnu svetlinu, izuzetan kvalitet slike i optimizovan vek trajanja lampe – tehnologija SmartEco usavršila je sve što DLP projektor može. Uz ovu inovaciju škole i kompanije moći će da uštede do 70 % energije koju troši lampa i da smanje troškove održavanja preko opcija dinamične uštede energije uz ponudu ultra-živopisnog doživljaja prikaza uz svaku prezentaciju. SmartEco tehnologija pametno prilagođava snagu lampe radi maksimizovanja uštede energije, a sve u cilju dobijanja najboljeg kontrasta i performansi svetline korišćenjem dovoljne količine svetla.

Troškovi zamene lampe projektora čine najveći deo ukupnih troška održavanja projektora. Način rada LampSave tehnologije koju poseduje ovaj projektor namenjen je dinamičkom prilagođavanju snage lampe nivou svetline sadržaja radi znatnog produženja veka trajanja lampe, i za 50 %. Smanjena je i učestanost zamene lampe za 50 % i tako dodatno smanjeni troškovi zamene. Sa druge strane Eco Blank tehnologija omogućava nastavnicima da isključe projekciju kad god žele da pažnju učenika preusmere na sebe ili kada se projektor ne koristi. Kada je aktiviran, ovaj način rada automatski prigušuje osvetljenje, smanjujući ukupnu potrošnju energije do 70%.

A sada kvalitet slike – svakako glavna karakteristika koja ovaj projektor stavlja na listu top 5 rešenja u svojoj kategoriji za tekuću godinu. Hvaljeni zbog vodećeg kontrasta u branši, svaki BenQ-ov DLP projektor uključujući i MH530 daje najoštrije definisanu sliku kristalno čistih detalja i čitljivog teksta, maksimizovanjem ispunjenja pojedinih piksela i korišćenjem BenQ-ove ekskluzivne SmartEco tehnologije. Svi testovi pokazuju kako MH530 donosi sliku iznad prosečnog kvaliteta koja daje posebnu čar novim akcionim i SF filmovima, kao i multimediji visoke definicije. Da bude jednostavnije – u praksi ovaj projektor donosi kristalno jasnu sliku, visoke detaljnosti i prirodnih boja čime stavlja do znanja da i srednja klasa biznis projektora može mnogo da ponudi.

U slučaju MH530 projektora zaključak je manje-više jasan. Reč je o sjajnom biznis projektoru koji donosi odličan kvalitet slike i koji je generalno sjajno rešenje za sva manja i srednja radna okruženja. Skup naprednih tehnologija daju mu na dodatnoj vrednosti kao i više nego korektna cena po kojoj se nudi na domaćem tržištu.

Cena (sa PDV-om): oko 94.000,00 dinara

Kontakt: List