Naslovna » Izlasci » Izložbe » Otvaranje izložbe „Zaostavština Olje Ivanjicki“
Zaostavština Olje Ivanjicki

Otvaranje izložbe „Zaostavština Olje Ivanjicki“

Izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki“ biće svečano otvorena u nedelju, 26. marta od 13.00, u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića.

Premijernim prikazivanjem zaostavštine čuvene umetnice ova izložba ima cilj da podseti javnost na pitanje trajnog rešavanja smeštaja i prezentacije zaostavštine Olje Ivanjicki, koja je posle njene smrti 2009. godine dodeljena na privremeno čuvanje Istorijskom muzeju Srbije.

U pitanju je do sada najobimniji presek Oljinog raznovrsnog umetničkog stvaralaštva na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije koji će biti predstavljen publici.

Zaostavština Olja Ivanjicki – oko 200 slika, skulptura, crteža…

Publika će imati priliku da vidi brojna Oljina dela – oko 200 umetničkih slika, skulptura i crteža iz svih perioda njenog stvaralaštva, kao i lične predmete (fotografije, fonoteka, nameštaj, kolekcija čaša i svećnjaka itd) koji su bili deo njene svakodnevice i izvor inspiracije za umetničko stvaralaštvo.

U posebnom delu galerije biće rekonstruisani delovi njenog ateljea sa autentičnim nameštajem i ličnim predmetima. Tako će publika imati osećaj da učestvuju u njenom kreativnom stvaralaštvu.

Budući da je Olja Ivanjicki težila da se svojim delima osvrne na društveno-političke i istorijske događaje, posetioci će imati priliku da vide i portrete brojnih poznatih ličnosti iz sfere nauke, umetnosti i politike.

Među izloženim umetničkim delima svojim značajem se izdavajaju „Kosmički ciklus“, „Reciklirana istorija umetnosti“, koja obuhvata portrete slavnih umetnika koji su uticali na Oljin rad i triptih „20. vek“- serija portreta ličnosti koje su, po umetnici, obeležile prošli vek (portreti naučnika Karla Segana, književnika Ive Andrića, Miroslava Krleže i Margerit Jursenar, muzičara Mika Džegera, astronauta Nila Armstronga, ali i portreti aktuelnog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa, naslikan 1995. godine).

Pored toga, posetioci će biti u prilici da vide i izbor iz kolekcija koje je Olja Ivanjicki uradila za Modnu kuću Mona (kolekcije „Tesla“, „Njegoš“ i „Carstvo“).

Pojedini segmenti Oljinog vizionarskog umetničkog rada će biti predstavljeni kroz interaktivnu aplikaciju-instalaciju, koju je dizajnirao Borjan Pobrić.

• Autor izložbe – muzejski savetnik Tijana Jovanović Češka • Dizajn postavke osmislila kustos – Izabela Martinov Tomović • Saradnik u realizaciji postavke – direktor Fonda „Olga Olja Ivanjicki“ Suzana Spasić

Kao prateći dodatak izložbi, instalacija će omogućiti posetiocima da saznaju više o određenim izloženim radovima, Oljinom životu i „priči iza umetnosti“.

Važno je spomenuti i da su tekstovi na postavci kreirani tako da prenose razmišljanja umetnice o izloženim slikama, kao njeno lično, autentično tumačenje dela. Na taj način će sama umetnica predstaviti svoja dela publici u skladu sa svojim umetničkim i životnim stavom o trajanju kroz vreme, jer kako je sama govorila:
„Ja ne idem za uspehom, nego za trajanjem, ne samo dok sam tu, nego i kad neću biti tu.
Da sve ostane i traje. To je moj put“.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se petkom od 17.00 (Suzana Spasić). Grupne posete je neophodno zakazati na 011/3287-242.

Izložba je otvorena do novembra 2017. godine, a tokom njenog trajanja planiran je raznovrstan prateći program koji ćemo blagovremeno najavljivati.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakog dana od 12.00 do 20.00, osim ponedeljka.

Izložba će biti realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku kompanija Division visual solutions, DDOR Novi Sad i Modne kuće Mona. (danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

Olja Ivanjicki: Salvador Dali
Olja Ivanjicki: Salvador Dali

Biografija – Olga Olja Ivanjicki

Slikar, vajar, pesnik, multimedijalni umetnik, jedina dama u poznatoj umetničkoj grupi Mediala. Rođena je u Pančevu 1931. godine.

Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završila u Beogradu.

Po završetku postdiplomskih studija dobija stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD, a potom učestvuje i u programu Fulbrajtove fondacije „Artist in residence“. Izlagala je širom sveta na 99 samostalnih i nekoliko stotina grupnih izložbi.

Oljin raskošan talenat ilustruje više od 20.000 njenih umetničkih dela, od kojih su mnoga našla mesto u muzejima (Metropoliten muzej u Njujorku, Muzej Santa Barbara, Filip Beman kolekcija u Filadelfiji, Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej moderne umetnosti u Skoplju, Istorijski muzej Srbije itd) i privatnim kolekcijama širom sveta (kolekcije Kisindžer, Rokfeler, Karlo Ponti, Sofija Loren, Margaret Malori, NjKV princ Aleksandar II Karađorđević itd).

Bila je član ULUS-a i jedan od osnivača Niš Art fondacije za mlade umetnike, a 2007. je osnovala Fond Olga Olja Ivanjicki.

Olja Ivanjicki je preminula 24. juna 2009. godine u Beogradu.