Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera predstave „Polje puno bisera“

Premijera predstave „Polje puno bisera“

U utorak, 21. marta od 20.00, u Pozorištu lutaka “Pinokio“ biće održana premijera predstave „Polje puno bisera“.

Ovo je autorska predstava Vladimira Lazića i jedina predstava na repertoaru pozorišta Srbije koja na jedinstven način podržava kampanju “Negujmo srpski jezik“.

Ovo je predstava „za decu, mame i tate, deke i bake“, nastala po tekstu Aleksandra Konrada.

Nevidljivi junak ove predstave je srpski jezik. Tekst je zasnovan na jezičkoj tradiciji i nasleđu koji su utemeljili prosvetitelji Vuk Karadžić i Dositej Obradović.

U sebi sadrži celovitost pozorišne igre koja kroz zanimljivu radnju, jezičke bravure, brzalice, mozgalice, zagonetke i muzičke numere skreće pažnju na bogatstvo i nepresušnu primenu srpskog jezika dopadljivog ljudima svih starosnih doba.

Cilj je da se gledaocima omogući „susret sa najsrpskijim srpskim tekstom“ smeštenim u zanimljiv sadržaj, žanr i dramaturški okvir.

Pozorište lutaka „Pinokio“ kroz ovu predstavu učestvuje u negovanju i zaštiti srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti.

„Polje puno bisera“ je priča o jednoj pozorišnoj trupi koja je angažovana da nasmeje narod za koji se tvrdi da ih niko nikada nije video da se smeje. Kako i da li će uspeti pratićemo u ovoj uzbudljivoj priči naravi, karaktera, statusa, dovitljivosti i jezičkih bravura.

Prva repriza je u subotu, 25. marta od 17.00. (danubeogradu.rs)

Uloge tumače: Duško Radović, Dragana Vasić, Goran Popović, Željka Mandić, Lako Nikolić, Zorana Milošaković-Tasić, Biljana Mihajlović i Ivana Todorović. Dramaturg i autor stihova: Željko Mijanović. Kompozitor: Ljubomir Ninković. Scenski pokret: Ferid Karajica. Izrada lutaka: Zorana Milošaković-Tasić. Adaptacija i režija: Vladimir Lazić.