Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Pridruži se akciji „Sat za našu planetu“ – isključi svetlo na jedan sat!
Sat za našu planetu - Beograd

Pridruži se akciji „Sat za našu planetu“ – isključi svetlo na jedan sat!

„Sat za našu planetu“, akcija koja se ove godine po deseti put održava širom sveta, održava se 25. marta u periodu od 20.30 do 21.30.
Globalna akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao Earth Hour, biće obeležena na svim kontinentima. Ideja je da se ugase svetla zbog uštede energije.

„Sat za našu planetu“ pokrenuli su WWF i The Sydney Morning Herald 2007. godine kada je 2.200.000 stanovnika Sidneja učestvovalo gašenjem svetala. Sledeći primer Sidneja, mnogi drugi gradovi širom sveta prihvatili su događaj i pridružili mu se već sledeće godine.

Prošle godine ova akcija je sprovedena u 178 zemalja širom sveta i ušla u istoriju kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizovana. U Srbiji je prošle godine učestvovalo 85 gradova, 180 škola, 92 nevladine organizacije i 75 kompanija.

Tom prilikom je tokom glavne manifestacije spektakularna 3D maping projekcija obasjala porukama i fasadu Skupštine grada Beograda. Jedan sat koji provodimo u mraku trebalo bi da posluži kao podsetnik da moramo osigurati održivu budućnost naše planete.

Sat za našu planetu – veoma važan primer!

Suština akcije „Sat za našu planetu“ nije ušteda električne energije ušteđene prilikom tog sata isključivanja, već da se jednim takvim vizuelnim efektom ukaže svih na važnost svakodnevnog delovanja. WWF je pozvao sve gradove i opštine da se uključe u ovu akciju tako što će u subotu, 25. marta, isključiti javnu i dekorativnu rasvetu koja osvetljava glavne znamenitosti grada ili trgove.

Zanimljivost koja je zabeležena na Filipinima 2011. godine je da je akcija održana nešto ranije, budući da je nestalo struje. Takođe, te godine je YouTube dao svoj doprinos menjajući svoj logo na kojem se boja pozadine stranice mogla promeniti iz bele u crnu.

Najpoznatije svetske znamenitosti ponovno će biti simbol akcije „Sat za našu planetu“, očekuje se da će se Ajfelovom tornju, rimskom Koloseumu ili londonskom Big Benu isključivanjem javne i dekorativne rasvete pridružiti i zidine Kalemegdanske tvrđave, mostovi, Stari dvor, Dom Narodne skupštine, spomenik Knezu Mihailu, Hram Svetog Save, Petrovaradinska tvrđava, Niška tvrđava i mnogi drugi objekti. (danubeogradu.rs; Katarina Tomović)