Naslovna » BG svaštara » TV i online program » SS-GB stigao na Pickbox
SS-GB stigao na Pickbox

SS-GB stigao na Pickbox

Nova BBC-jeva misteriozna špijunska drama SS-GB stigla je na Pickbox!

Alternativna je prošlost, radnja se odvija 1941, a nacistička Nemačka upravo je osvojila Veliku Britaniju. To je sve što znamo o projektu na kom se radi već mesecima, a dobro je skriven od javnosti.

Serija je zasnovana na istoimenom romanu Lena Dejtona iz 1978, gledaoce navodi na razmišljanje kako bi izgledao svet da su kralja zarobili nacisti, kraljica i princeza pobegle u Australiju, a da su britanski radnici postali radna snaga nemačkih fabričkih postrojenja. Osim toga, priča pomalo kontroverzno istražuje psihologiju ljudi koji su se aklimatizovali na svakodnevno prisustvo i kontrolu SS-a.

Sem Rajli i Kejt Bosvort u glavnim ulogama

SS-GB ima zanimljive sličnosti sa BBC-jevom uspešnom serijom Noćni menadžer (The Night Manager). Osim što je zasnovana na istoimenom romanu, njen sadržaj je sažet na pet epizoda; pristup koji se pokazao uspešnim.

Serija je obezbedila atraktivnu glumačku postavu: glavnog lika Daglasa Arčera tumači Sem Rajli (Kontrola, Grdana – zla vila, Na putu), a Kejt Bosvort glumi američku novinarku u koju se Arčer zaljubi.

O samoj radnji znamo minimalno: pratimo londonskog detektiva Daglasa Arčera (Sem Rajli) koji se nalazi između dve vatre – s jedne strane Arčer mora da odgovara novim šefovima koji pripadaju SS jedinicama, a s druge strane se nalazi britanski otpor koji nastoji da svrgne nove strukture.

Odlučan u tome da sledi zakon i zaštiti one koje voli, Arčer istražujući ubistvo nailazi na opasne spletke sa globalnim implikacijama – bez preterivanja.

Šta bi bilo kad bi bilo?

Istorijske fikcije umeju da budu veoma zanimljive, kako za osobe koje vole istorijske drame i fikciju, tako i za sve one koji vole da razmišljaju o tome šta bi se dogodilo da su u određenom trenutku reagovali drugačije.

Već u prvoj sceni SS-GB-ja jasno je da je reč o svetu koji je istovremeno poznat, ali i stran. Bakingemska palata izgleda kao i uvek, s jednom razlikom – sada je na njoj svastika.

Šta bi se dogodilo da su nacisti zaista uspeli da zauzmu Veliku Britaniju, kako bi svet danas izgledao, da li biste se uopšte rodili s obzirom na ove promene pre vašeg vremena? Sve ovo su pitanja koja vas progone dok gledate SS-GB.

Misterioznost otvara kontroverzne teme

Scenario su napisali Nil Pervis i Robert Vejd koji su zajedničkim snagama napisali scenarije za pet filmova o Džejmsu Bondu, uključujući „Skajfol“.

Dejton, autor romana SS-GB, koji danas ima 87 godina, pročitao je scenario pre nego što je produkcija počela, i složio se da je SS-GB na dobrom putu da ekranizuje njegove misli.

Iako se radnja odvija u prošlosti, producenti Moris i Vudvord Džentl naglašavaju da nisu mogli da predvide koliko je tema zapravo vezana za današnjicu.

„U ovom vremenu sebične, populističke post-istine, SS-GB postavlja neka važna pitanja. Vidimo preplašene i ranjive ljude, napadnute ljude, koji se muče s tim da oni koje vole i oni za koje misle da ih poznaju, ne rade ono što oni smatraju ispravnim. Ljude pokreće samo interes“, rekao je Vudvard Džentl.

Za Morisa, privlačnost teme leži u Dejtonovj knjizi, ali takođe i u moralnim pitanjima koja proizlaze iz okupirane Britanije.

„Svi mi volimo da mislimo da bismo pružili otpor, ali istorija nas uči da se to ne odnosi baš na većinu. Kad pogledate glavnog lika Arčera i nezavidan položaj u kom se on nalazi, nužno se pitate šta biste vi učinili na njegovom mestu, šta bismo svi mi učinili na njegovom mestu. Da li bismo svi bili u otporu ili bismo bili pragmatični? Sve je to deo genijalnosti“.

Zašto je BBC u tajnosti držao ceo projekat i kontrolisao informacije koje su dolazile do javnosti?

Možda razlog leži u činjenici da ova serija donosi mnoge kontroverze, pobuđuje temu nacionalizma u Evropi, ali i postavlja pitanja koja se nalaze duboko unutar nas samih. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.