Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Svečano zatvoren 45. FEST dodelom nagrada

Svečano zatvoren 45. FEST dodelom nagrada

Sinoć, 5. marta, zatvoren je 45. FEST u Velikoj dvorani Sava centra dodelom nagrada, a za najbolji fim proglašen je „Ne gledaj mi u tanjir„.

Mlada glumica Dragana Mićalović poželela je publici dobrodošlicu na poslednje veče festivala, koji je svih ovih dana slavio pokretne slike svih naših snova! Beogradska publika imala je priliku da pogleda filmove u tri takmičarska programa, a čak 95 regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera, i to među prvima na planeti.

Gledaoci su zatim imali prilike da vide kratak video pregled proteklih prethodnih devet filmskih dana u Beogradu, posle čega im se obratio umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić, koji je izjavio da je projekcija filma „Tišina“ 371. projekcija na ovogodišnjem FEST-u. Uz reči zahvalnosti gostima, žirijima, publici, timu i sponzorima, te je ponovo dao reč Dragani Mićalović.

Nagrađeni na 45. FEST-u

U Glavnom takmičarskom programu, koji je međunarodnog karaktera, ove godine imali smo priliku da gledamo 15 ostvarenja iz 12 zemalja. Filmovi iz ovog programa takmičili su se za prestižnu nagradu Beogradski pobednik.

Žiri glavnog, takmičarskog programa 45. FEST-a radio je u sastavu: Srdan Golubović, filmski reditelj, predsednik žirija; Sergej Trifunović, glumac; Branka Katić, glumica; Čedomir Kolar, producent i Dalibor Matanić, filmski reditelj i producent.

Srdan Golubović obratio se publici, izjaviviši kako je divno što je Sava centar pun, a onda rekao kako je za njega upravo to FEST. „Ovaj festival čuva ne samo filmska, već i emotivna sećanja“, naglasio je, čime je ukazao na to da je ovo je „najbeogradskiji od svih filmskih festivala; FEST je uvek ili skoro uvek bio bolji od vremena u kom smo živeli“, završio je Golubović.

„Beogradski pobednik“ za najbolji film pripao je delu „Ne gledaj mi u tanjir“ (režija: Hana Jušić, Hrvatska / Danska).

Hana Jušić i Ankica Jurić Tilić doputovale su iz Hrvatske da prime nagradu i obratile su se publici, zahvalivši se organizatorima festivala. Producentkinja, Ankica Jurić Tilić, rekla je kako joj neizmerno drago što je beogradska publika dobro primila film, a naglasila je kako joj je čast bila da bude deo ove manifestacije. Završila je rekavši kako je neprocenjivo biti beogradska pobednica, a da se ona i rediteljka Hana Jušić sada tako osećaju.

Ostale nagrade Glavnog takmičarskog programa:

• Nagrada žirija: Hartston (u režiji Gudmundur Arnar Gudmundsona), Danska / Island

• Najbolja režija: (M)Učenik (u režiji Kiril Serebrenikova), Rusija

• Najbolji scenario: Toplotni udar (u režiji Argiris Papadimitropulosa), Grčka / Nemačka

• Najbolja ženska uloga: Arijana Čulina za film „Ne gledaj mi u tanjir“ (u režiji Hane Jušić), Hrvatska

• Najbolja muška uloga: Pyotr Skvortsov za film „(M)Učenik“, Rusija

• Najbolji debi: Hartston (u režiji Gudmundur Arnar Gudmundsona), Danska / Island

45. FEST: Dodela nagrada (foto: Dušan Milenković)
45. FEST: Dodela nagrada (foto: Dušan Milenković)

Ostale nagrade

Drugi takmičarski program ovogodišnjeg FEST-a je program Granice, ustanovljen 2015. godine. U ovom programu prikazano je osam subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i SAD. Selektor ovog programa je srpski reditelj Mladen Đorđević. Ovogodišnji žiri uz NIN-ovu nagradu dodeljuje i jednu specijalnu nagradu.

Žiri koji je odlučivao o najboljem filmu u okviru selekcije Granice: Saša Radojević, scenarista, reditelj i predsednik žirija; Dragan Jovićević, novinar i pisac; Luka Bursać, filmski reditelj.

Saša Radojević se obratio i zahvalio publici, a naglasio da ovaj program otkriva nova polja, te kako se u njemu krije suština FEST-a: Hrabri novi svet i prostori slobode.

• NIN-ova nagrada za najbolji film u kategoriji Granice:
Roko“ (u režiji rediteljskog dvojca Tjerija Demezijera i Albana Terlea)

Publika je pogledala snimak na kom su se reditelji zahvalili na nagradi, te poručili kako im je žao što su zbog snimanja morali ranije da napuste 45. FEST, čiji su bili gosti.

• Specijalna nagrada žirija Granice:

U senkama“ (u režiji iranskog reditelja Babaka Anvarija.

O dobitniku Politikine nagrade „Milutin Čolić“ odlučivao je žiri: Goran Radovanović, reditelj, scenarista i producent; Dubravka Lakić, filmska kritičarka; Dara Džokić, pozorišna i filmska glumica.

Dubravka Lakić obratila se publici i prenela pozdrave ostatka žirija, podsetivši kako „Politika“ želi da nagradom „Milutin Čolić“ doprinese stimulisanju napretka srpskog filma i domaćih autora, podrži domaću kinematografiju i njen razvoj i bolje pozicioniranje u okviru evropskih koprodukcija. Ona je film najavila pročitavši obrazloženje, a Iva Čolić, mlađa unuka Milutina Čolića, dodelila je nagradu reditelju Bojanu Vuletiću, za film „Rekvijem za gospođu J.„. Bojan Vuletić se zahvalio žiriju, festivalu i celokupnoj ekipi filma.

Podsećamo, Bojan Vuletić sinoć je dobio nagradu za najbolji film, režiju i scenario u okviru selekcije Srpski film na 45. FEST-u.

Nagrada kritičara “Nebojša Đukelić” iz Fonda „Nebojša Đukelić“ dodeljuje se za najbolji film iz regiona. Žiri je radio u sastavu: Nevena Daković, profesorka i teoretičarka filma, Srbija; Igor Mirković, TV novinar i reditelj iz Hrvatske; Aleksandar Erdeljanović, Upravnik arhiva Jugoslovenske kinoteke, Srbija.

Nagrada kritičara „Nebojša Đukelić“ dodeljena je filmu „Noćni život“ (u režiji Damjana Kozolea), a nagradu je uručila Nevena Daković, reditelju filma. Kozole se zahvalio selektoru što je deo FEST-a, zatim žiriju koji je nagradio jedan mali film o velikoj dilemi, te je naglasio koliko mu je drago što je osvojio nagradu koja nosi ime po njegovom preminulom prijatelju.

Nagrade žirija „FEDEORA“, federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja, dodelio je žiri u sledećem sastavu: Radovan Holub, predsednik žirija, Maja Bogojević, teoretičarka filma, Tomislav Šakić, filmski kritičar.

• Nagrada za najbolji film u internacionalnoj selekciji: (M)Učenik – Režija: Kiril Serebrennikov

• Nagrada za najbolji film u domaćoj selekciji: Dnevnik mašinovođe – Režija: Miloš Radović.

Poslednja nagrada u takmičarskoj konkurenciji bila je nagrada publike.

• Najtraženiji film po oceni publike je „Paterson“ (u režiji Džima Džarmuša).

Za kraj, voditeljka Dragana Mićalović podsetila je goste na lepu vest za sve ljubitelje filma – svojoj vernoj publici, FEST poklanja još jedan festivalski dan, ponedeljak 6. mart – postFESTum!

Od Dvorane KCB, Doma omladine Beograda, Cineplexx-a, do bioskopa Fontana i, naravno, Sava centra, očekuje vas još dan, te naslovi: „Ne gledaj mi u tanjir“, „Mančester na moru“, „Na duši i telu“, „Divni dani u Aranhuezu“, „Sluškinja“ i drugi. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.