Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Američka draga
"Američka draga", avantura, ljubav i ... kršenje zakona
"Američka draga", avantura i ljubav... na granici zakona

U bioskopima: Američka draga

Od četvrtka 30. marta u bioskopima je film „Američka draga“, drama koja prati avanturu američke tinejdžerke Star. Film je dobio Nagradu žirija u Kanu 2016. godine.

Star potiče iz problematične porodice i, nemajući šta da izgubi, pridružuje se ekipi putujućih prodavaca, koji nude novine od vrata do vrata. Očekivano ili ne, ona zatiče sebe u vihoru žurki, izvrdavanja pred zakonom i mladalačke ljubavi.

Prvo pitanje koje se postavlja glasi – da li banda mladih buntovnika koja putuje američkim srednjim zapadom može da privuče i održi pažnju publike čitava 163 minuta. Veliki broj onih koji su gledali film tvrdi da može, i to zahvaljujući, pre svega, glavnoj glumici Saši Lejn koja tumači lik Star, i njenoj harizmi.

Zanimljivo je da je film „Američka draga“ sniman “sasvim prirodno”, odnosno u najvećoj meri u postojećim uslovima dnevne svetlosti, kao i da su kadrovi rađeni hronološki. I tekst je pretrpeo dosta spontanih izmena tokom snimanja, pa su se improvizacije našle u finalnoj verziji. Možda se u svemu tome nalazi tajna ovog ostvarenja.

(danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod na srpski: American Honey / Američka draga. Dužina trajanja filma: 163 minuta. Žanr: drama. Država i godina proizvodnje: Velika Britanija / 2016. Režija: Andrea Arnold. Uloge: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, Arielle Holmes, Isaiah Stone.