Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Duh u oklopu
"Duh u oklopu", SF prema japanskoj mangi
"Duh u oklopu", SF prema japanskoj mangi

U bioskopima: Duh u oklopu

Za ljubitelje žanra i one koji bi posle ovog filma to mogli da postanu, naučno-fantastična priča „Duh u oklopu“ stiže u bioskope u četvrtak 30. marta.

„Duh u oklopu“ Ruperta Sandersa, sa Skarlet Johanson u glavnoj ulozi, baziran je na međunarodno priznatom SF japanskom animiranom filmu iz 1995. godine, koga je režirao Mamoru Oshii, prema istoimenoj mangi iz 1991. godine.

Radnja je smeštena u 2029. godinu kada su mnogi ljudi postali kiborzi zamenivši neke svoje delove tela ugrađenim implantatima. Ali mozak ne može da se zameni i on predstavlja „duha“ tj. ljudski identitet koji se nalazi u oklopu mehaničkog tela.

Radnja filma prati Mejdžor (Scarlet Johansson), ženu koja je jedina preživela strašnu nesreću, posle čega je sajber-projektovana da postane savršeni vojnik. Ona vodi elitnu jedinicu pod nazivom Sektor 9 zaduženu za najopasnije kriminalce. U jednom trenutku terorizam dostiže novi nivo, koji uključuje pretnju da se hakuje čovekov mozak, kako bi se upravljalo njime. Zadatak Sektora 9 je da zaustavi kriminalce, pri čemu Mejdžor otkriva istinu o sebi – njen život nije spašen, on je ukraden. Ništa je ne može sprečiti da se vrati u svoju prošlost, otkrije ko je to uradio, i zaustavi ih pre nego što nanesu štetu drugima.

(danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod na srpski: Ghost in the Shell / Duh u oklopu. Dužina trajanja filma: 106 minuta. Žanr: akcija, naučna fantastika. Država i godina proizvodnje: USA, Velika Britanija / 2016. Režija: Rupert Sanders. Uloge: Scarlett Johansson, Michael Pitt, Juliette Binoche.

https://youtu.be/HBj3yMwCIWE

Uređuje: Katarina Vidaković