Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Mesečina
"Mesečina", sada i u bioskopima
"Mesečina", sada i u bioskopima

U bioskopima: Mesečina

Film „Mesečina“, dobitnik tri Oskara 2017. godine, za film, sporednu mušku ulogu (Maheršala Ali) i adaptirani scenario, od četvrtka 30. marta je u bioskopima.

„Mesečina“ je vanvremenska priča o otkrivanju sebe i veza među ljudima. Film prati životni put tamnoputog mladića, od detinjstva do zrelosti, i njegovu borbu da, odrastajući u opasnom delu Majamija, pronađe svoje mesto u svetu.

Kao paralelni portret modernog života kojeg vode Afro-amerikanci i sopstvene ličnosti, porodice, prijateljstva i ljubavi, „Mesečina“ je fascinantno kinematografsko delo, koje odzvanja dubokom saosećajnošću i univerzalnom istinom.

Za samo nekoliko meseci (prvi put je prikazan u oktobru 2016. godine), film je videla publika na najvećim svetskim festivalima, uključujući beogradski FEST. Nominovan je za brojne nagrade, a dobitnik je više desetina priznanja, među kojima je i Zlatni globus za dramu.

Scenario za „Mesečinu“ (za koji im je dodeljen Oskar) zajednički je rad reditelja Berija Dženkinsa i Alvina Makranija, koji je autor nikad objavljene priče „In Moonlight Black Boys Look Blue“ (“Na mesečini crni dečaci izgledaju plavi”), inspiracije za film.

(danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod na srpski: Moonlight / Mesečina. Dužina trajanja filma: 111 minuta. Žanr: drama. Država i godina proizvodnje: USA / 2016. Režija: Barry Jenkins. Uloge: Mahershala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson.